Liberalernas partiledare Jan Björklund håller sommartal i Göteborg och varnar för konsekvenserna om Sverige lämnar EU. Foto: SVT
Val 2018

Liberalerna varnar för ett svensk Brexit – ett Swexit

Uppdaterad
Publicerad

I sitt sommartal i Göteborg inför runt 400 personer varnade liberalernas partiledare Jan Björklund för ett Swexit, ett svenskt Brexit. Något som enligt liberalernas uträkningar omedelbart skulle innebära 150 000 färre jobb i Sverige.

I sitt tal vid kajkanten vid Eriksberg i Göteborg varnade Jan Björklund för vad ett svenskt utträde ur EU-skulle innebära. Liberalerna har i en utredning tagit fram 29 konsekvenser av vad ett så kallat Swexit skulle innebära.

– Det vore förödande för Sverige och det är det vi vill berätta för svenska folket. Priserna skulle gå upp och vår levnadsstandard ner och detta är viktigt att svenskarna vet när vi går till val, säger Jan Björklund.

Oro för kommande valresultat

Anledningen till rapporten och varningsorden i sommartalet är att Liberalerna tror att sveriges två EU-negativa partier Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet kan få många röster i höstens val.

– Två partier som båda växer har väckt frågan att Sverige skall lämna EU och det är naturligtvis oerhört allvarligt om de får tillräckligt inflytande i riksdagen så att de till exempel kan driva igenom en folkomröstning, säger Cecilia Malmström, EU-kommisionär för Liberalerna.

Brittisk kalkyl

Enligt Liberalerna skulle ett Swexit innebära att BNP skulle minska med 300 miljarder kronor, det är ungefär vad hela det svenska utbildningsväsendet kostar. 150 000 jobb skulle omedelbart försvinna inom exportindustrin, dessutom skulle vi få högre priser och ett svårare handelsläge.

Utredningen bygger på de kalkyler som britterna har gjort i samband med Brexit och så har Liberalerna brutit ner siffrorna på svensk nivå.

– Man skall vara försiktigt med siffror, men mycket talar för att det blir ännu större konsekvenser då Sverige är ett litet land som är oerhört handelsberoende, säger Cecilia Malmström.

– Det är på allvar det här hotet, säger Jan Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Väst

Mer i ämnet