Liberalernas Lotta Edholm ser möjligheten att skapa en stark politisk mitt om Miljöpartiet samarbetar med Alliansen i Stockholm. Foto: Stockholms stad och TT

Liberalerna vill se en stabil majoritet över blockgränsen

Uppdaterad
Publicerad

Samtalen om hur Stockholms stad ska styras fortsätter efter valresultatet där Sverigedemokraterna fick en vågmästarroll. Liberalerna ser gärna ett samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet.
– Jag hoppas på en stabil majoritet över blockgränsen, och jag ser det här som en möjlighet att inom ett sådant samarbete få till en stark politisk mitt genom Liberalerna, Centern och Miljöpartiet, säger nuvarande oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).

Miljöpartiet har en nyckelroll i hur Stockholms stad ska styras de kommande fyra åren. Antingen stannar man i det rödgrönrosa samarbetet som styrt de senaste fyra åren, men de partierna når i så fall ingen majoritet. Eller så samarbetar man med Alliansen, vilket skulle ge ett majoritetsstyre. Och det är det senare som Liberalerna gärna ser.

– Jag tror att möjligheterna att få med Miljöpartiet är ganska goda. Och jag tror att det skulle vara bra med ett samarbete som ger ett majoritetsstyre, det skulle vara bra för stabiliteten de kommande åren, säger Lotta Edholm (L).

M släpper krav på tiggeriförbud

Moderaternas oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr säger till Dagens Nyheter att partiet släpper kravet på tiggeriförbud inför förhandlingarna över blockgränsen.

– Det kan vara av symbolisk vikt för partier vi vill samarbeta med, säger Anna König Jerlmyr (M) till tidningen.

Så hur mycket är då Alliansen redo att kompromissa för att få med sig Miljöpartiet?

– Det är alldeles för tidigt att prata sakfrågor, men om man vill få med ett parti som inte tidigare varit med i samarbetet så måste man vara beredd på att behöva ge en hel del till ett sådant parti, annars blir det ju inget samarbete, säger Lotta Edholm (L).

Hur intressant är det för Alliansen att försöka få ett samarbete med Socialdemokraterna?

– Alliansen är beredd att prata med både Socialdemokraterna och Miljöpartiet men det är väl Miljöpartiet som hittills har visat intresse för ett samarbete.

L: ”Gott om tid att få ihop nytt styre”

Hur bråttom är det att få klart med ett nytt styre för Stockholm?

– Det är faktiskt inte superbråttom. Det nya fullmäktige samlas den 15 oktober och det är då det väljs presidium, kommunstyrelse, borgarråd och valberedning, så det är ganska gott om tid. Och jag tror inte heller att man ska forcera fram någonting, säger Lotta Edholm (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet