SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein. Foto: Anders Mohlin/SVT

”Liten betydelse för väljarna att Kristersson (M) har högst förtroende”

Uppdaterad
Publicerad

Väljarna har högst förtroende för Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, visar Novus nya mätning. SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein förklarar vad de nya siffrorna kan betyda.

Ulf Kristersson (M) är även denna månad den partiledare som har högst förtroende bland väljarna. Hur viktigt är det med drygt tre veckor kvar till valet?

– Det är klart att det har betydelse att väljarna litar på partiledaren men skillnaderna är trots allt relativt små. Moderaterna själva är övertygade om att Ulf Kristersson (M) är ett flöte för partiet, de bygger en stor del av sin kampanj kring honom i förhoppningen om att det ska bli ett statsministerval mellan Kristersson och Löfven. Men när det bara skiljer fyra procentenheter mellan statsministerkandidaterna är det inte givet att den strategin ger den utdelning partiet hoppas på. Men det är intressant att Ulf Kristersson (M) är den partiledare Sverigedemokraternas väljare har näst mest förtroende för, det skiljer nära 30 procentenheter mellan Kristersson (M) och Löfven (S) i den väljargruppen.

Val 2018 – #dinröst

– Det behöver förstås inte betyda att SD-väljarna tycker att Ulf Kristersson (M) är en så förträfflig partiledare, förklaringen är snarare att det finns ett missnöje med regeringen i den väljargruppen. Oavsett vad så är det Moderater som lutar åt SD och så kallade ”soffliggare” som är måltavla för Moderaternas tydliga fokus på sin partiledare i den här valrörelsen. Värt att notera är att företrädaren Fredrik Reinfeldt (M) hade betydligt högre förtroende bland väljarna. 2010 hade nära 60 procent av väljarna förtroende för honom. Samma toppnivåer nådde Göran Persson (S) inför valet 2002.

De tre partiledare med lägst förtroende har fått ökat förtroende sedan i juni. Hur ska man tolka det?

– Den främsta förklaringen är att det är valrörelse så även de mindre partiernas ledare syns mer än annars. När det gäller Miljöpartiets språkrör kan förstås det faktum att klimatet blivit viktigare för väljarna efter den här sommarens torka och skogsbränder, spela en viss roll. Men språkrören ligger fortfarande i botten i förtroendeligan vilket är problematiskt för Miljöpartiet. Mest bekymmersamt är det relativt låga förtroendet bland rödgröna väljare där knappt en tredjedel uppger att de har ganska eller mycket stort förtroende. Det kan jämföras med Stefan Löfvens (S) 73 procent eller Jonas Sjöstedt (V) som 65 av de rödgröna väljarna har förtroende för.

– Särskilt Gustav Fridolin (MP) har anledning att vara bekymrad om man betänker att inför förra valet var det 36 procent av väljarna som hade förtroende för honom. Det beror förstås på den stökiga mandatperiod vi har bakom oss med brutna vallöften och dyrköpta eftergifter. Och till skillnad från Isabella Lövin (MP) kan Fridolin (MP) inte skylla de låga förtroendesiffrorna på att han är okänd.

Hur stor betydelse har förtroendet för partiledaren?

– Valforskarna brukar tona ned betydelsen men det är förstås bättre att ha en partiledare som är populär bland väljarna än motsatsen. Med svag tillit till ett partis främsta företrädare är det svårare att övertyga väljarna om budskapet. På motsvarande sätt kan en populär partiledare dra upp siffrorna för sitt parti, vilket inte minst är fallet när det gäller Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Både Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) är, enligt Novus, en av förklaringarna till varför man väljer partiet. 

– Förtroendet för partiledaren är också viktigt för de väljare som står och väger mellan två alternativ där partiledarens kvaliteter till slut kan bli det som fäller avgörandet. Men i slutändan är det trots allt så att svenska väljare mer röstar på parti än på person.

LÄS MER: Vilket parti tycker som du inför riksdagsvalet? Gå in och gör SVT:s valkompass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet