Foto: SVT / Andreas Ericson

SVT:s valexpert: Liten risk att förlora val på grund av skolnedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Risken att förlora ett val på grund av en skolnedläggning är liten, det visar forskning som SVTs valexpert Martin Karlsson varit med och tagit fram. Samtidigt ser andra forskare hur protester mot skolbeslut ofta blir lyckosamma och lyckas rädda skolor.

Frågan om en skola ska finnas kvar eller läggas ned väcker ofta starka känslor. I samband med valet 2010 studerade en grupp forskare kring vilka effekter som nedläggningsbeslut hade på valresultatet.

Resultatet pekar på motsatsen mot vad många politiker tror.

Val 2018 Örebro

– Vi såg att besluten hade små effekter som var isolerade till samma valkretsen som den aktuella skolan, säger Martin Karlsson som är docent i statskunskap vid Örebro universitet.

– Den oro som vi upplever att många politiker har kring att lägga ned skolor nära in på val är kanske överdriven. Besluten verkar inte straffa sig så mycket i valen som man tror.

Räddade skola – vann ett val

Det finns samtidigt exempel på motsatsen. I Laxå kommun gick Kristdemokraterna 2014 till val på att rädda den nedläggningshotade skolan i Finnerödja. Partiet fick många röster och kunde sedan bilda politiskt styre i kommunen.

– Det finns säkert lokala variationer. I vissa fall lyckas partier mobilisera stöd på ett effektivt sätt. Men om man tittar på ett stort antal kommuner så jämnar effekterna ut sig, säger Martin Karlsson.

Protester lönar sig

I Askersund har nu över 400 personer skrivit under protestlistor mot förslaget att fyra byskolor borde läggas ned. Enligt nyare forskning har byborna oddsen på sin sida.

– Forskningen visar att när det har varit stora proteströrelser kring en skolnedläggning så har dem i flera fall lyckats att stoppa ett skolnedläggningsbeslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet