Foto: SVT

SD i Sölvesborg tror på maktskifte

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Sölvesborg har ökat sitt stöd samtidigt som Socialdemokraterna backar. Nu ser Louise Erixon (SD) framför sig ett majoritetsstyre tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna och redan i dag kommer ett möte med ett parti att hållas.

Socialdemokraterna i Sölvesborg backar med nio procentenheter medan Sverigedemokraterna har gått framåt i valet.

– Det är ett fantastiskt resultat och en historisk valvinst som vi ser det, särskilt om man beaktar våra huvudmotståndare Socialdemokraternas nederlag, säger Louise Erixon, gruppledare Sverigedemokraterna.

Val 2018 Blekinge

”M och KD vågmästare”

Samtidigt som Socialdemokraterna backar har Miljöpartiet åkt ur kommunfullmäktige på grund av den nya småpartispärren och ett röd-grönt styre, som det varit under förra mandatperioden, är därmed inte möjligt.

– Just nu har vi ett läge där M och KD är någon form av vågmästare där de får bestämma om S ska få fortsätta styra kommunen eller om vi ska få till det här maktskiftet som de också har pratat om under valrörelsen, säger Louise Erixon.

SD har möte med annat parti

Sverigedemokraterna hoppas nu på ett majoritetsstyre tillsammans med just Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Vårt fokus är att få till ett maktskifte och ser man hur mandatfördelningen ser ut så har vi möjlighet att bilda en majoritet i fullmäktige så det är vårt förstahandsval, säger Louise Erixon.

Redan i dag har Sverigedemokraterna haft samtal med ett annat parti i kommunen och det kommer äga rum ett möte idag. Vilket parti det gäller vill däremot inte Louise Erixon säga.

M stänger inte dörren för SD

Kith Mårtensson (M) vill under måndagen inte ge besked om partiet kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna men dörren är inte stängd.

– Vi vänder och vrider på det och det enda jag kan säga med säkerhet är att vi inte har bestämt åt vilket håll det lutar åt, säger Kith Mårtensson.

Hon är i dag besviken över Moderaternas resultat på drygt 17 procent av rösterna.

– Det är ett oerhört svårt läge. Väljer vi någon form av samröre med Socialdemokraterna har vi väljare som blir rasande på oss och närmar vi oss Sverigedemokraterna på något sätt sviker vi andra väljare, säger Kith Mårtensson.

Socialdemokraterna däremot vill ha ett koalitionsstyre och har bjudit in till samtal med alla andra partier utom Sverigedemokraterna.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Kristdemokraterna för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet