• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

Per Willén vill se att politikerna tar större hänsyn till jordbruksmark när man beslutar om att bygga. Foto: Johannes Weckström/SVT
Val 2018

LRF: ”Många tror att maten kommer direkt från affären”

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) menar att kommunerna har dålig kunskap om jordbruksmarkens värde. Inte heller tas det tillräcklig hänsyn när besluten fattas om att bygga på bördig mark.

Kopplingen mellan åkern och affären är väldigt diffus för många, även politiker tror Per Willén som är ordförande för LRF i Örebro län.

– Många tror att maten kommer direkt från affären – om jag ska raljera lite.

Han välkomnar den kartläggning av jordbruksmark som Örebro kommun har beslutat att göra. Han anser också att fler bör följa efter och dessutom ta större hänsyn till åkermarken.

”Fullständigt vansinne”

Det senaste exemplet är Kumla som inkluderade ett stort odlingsområde i Byrsta och Via i sitt förslag till ny översiktsplan. Efter starka protester har Socialdemokraterna backat från delar av förslaget.

– Men jag kräver att de tar bort allt, säger Per Willén. Det är fullständigt vansinne.

Och i Kumla har frågan blivit en valfråga där alliansen i kommunen, Liberalerna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet lovar att inte bygga på jordbruksmark vare sig i Byrsta eller någon annanstans.

Aldrig sett någon uträkning

Enligt en rapport från Jordbruksverket 2013 exploateras jordbruksmark i många kommuner utan de avvägningar som lagen kräver. Egentligen är åkrarna skyddade i miljöbalken och får bara bebyggas om det finns ett väsentligt intresse.

– Jag har aldrig sett någon uträkning på det där. Man skriver att exploateringsvärdet överstiger åkermarkens produktionsvärde. Ett påstående utan uträkning.

”All mat går åt”

Och i ett större perspektiv behöver matproduktionen öka i takt med att klimatförändringarna kommer göra det svårt att odla på många håll. Enligt FN-organet FAO behöver den globala matproduktionen öka med 50 procent till 2050.

Och LRF anser att Sverige behöver bidra med sin del av kakan.

– All mat går ju åt någonstans. Om inte i Askersund, Örebro eller Kumla så någonstans i världen och det tycker jag att vi ska vara ödmjuka inför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet