Till vänster: Bild från valvakan i Vindeln Till höger: Madeleine Jakobsson (C), kommunalråd i Nordmaling. Foto: Privat/SVT

Lyckat val för Centerpartiet i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet gör ett starkt kommunval i Västerbotten och går framåt i alla länets kommuner förutom tre: Sorsele, Malå och Norsjö.

I Åsele ökade partiet med hela 21,1 procentenheter. Och även i Nordmaling gick centern starkt framåt i kommunvalet med en ökning på 6,4 procentenheter. Madelaine Jakobsson, kommunalråd i Nordmaling, är glad över framgångarna.

– Det är ju fantastiskt. Det känns som ett kvitto på att folk är nöjda så att jag är jätteglad och jättestolt, säger hon.

Val 2018 – #dinröst

Kan bero på de nationella framgångarna

Statsvetaren Magnus Blomgren förklarar att framgångarna förmodligen beror mycket på Centerpartiets nationella framgångar, som sen spiller över in på kommunvalet. Men det är inte den enda faktorn.

– Det finns också lokala förklaringar, och en av dem är förmodligen att på flera ställen har Centerpartiet blivit det partiet som varit i position mot de som suttit i några fall, i Vilhelmina till exempel. Sen verkar det också så att Centerpartiet blir de som tar över de lokala partier det gått väldigt dåligt för i det här valet, i Åsele till exempel. Det framstår åtminstone som att de tagit över de rösterna, säger Blomgren.

Kommer fortsätta på den inslagna vägen

Centerpartiet går framåt i kommunvalet i tolv av länets femton kommuner. I sju av dessa kommuner har partiet ökat med över fyra procentenheter. Kommunalråd Madelaine Jakobsson håller till viss del med om Blomgrens analys om partiets framfart i Nordmaling, men hon anser också att det handlar om den lokala politik de fört.

– Vi har jobbat jättemycket både för att vända utvecklingen i Nordmaling till något postivt men också skapat ett positivt samarbetsklimat med de andra partierna. Och det gillar folk, så att de är nöjda med det arbete vi gjort helt enkelt, säger hon.

Madelaine Jakobsson berättar att de kommer fortsätta på den inslagna vägen och att de får in nya partimedlemmar att bidra till deras kommunala arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet