Marcus Dackling (M) är ledamot av
Val 2018

Moderaterna vill ha fler lärarassistenter

Publicerad

Moderaterna i Lessebo vill ha fler lärarassistenter inom skolan och har flera gånger motionerat om det i fullmäktige. Men majoriteten menar att det är viktigare att fortsätta att leta behöriga lärare.

– Vi har velat införa mer pengar till fler resurspersoner och lärarassistenter som kunde hjälpa till. Men det har vi inte fått gehör för, säger Marcus Dackling som är Moderaternas representant i barn- och utbildningsnämnden.

I fullmäktigeprotokollen som ligger på Lessebo kommuns hemsida kan man läsa att moderaterna både 2016 och 2017 yrkade på att det skulle avsättas pengar för att anställa och andra resurspersoner inom skolan.

Svårare att hitta personal

Men Ragnar Lindberg (S) menar att fokus måste ligga på att hitta pedagoger.

– Det gäller att få tag i lärarassistenter också, vilket inte är helt lätt. Naturligtvis är det bra, men det som är allra viktigast just nu är att hitta behöriga lärare, vi har legat ganska bra till där men ser tendenser till att det blir svårare att rekrytera, säger Ragnar Lindberg.

Upp till förvaltningen varifrån pengarna ska tas

Marcus Dackling kan inte peka ut exakt varifrån pengarna till att anställa fler lärarassistenter ska tas.

– Vad vill är att omfördela i budgeten så att mer går till lärarassistenter, att det blir en politisk styrning åt det hållet. Men det är svårt att säga exakt varifrån pengarna ska tas. Det är upp till förvaltningen och till rektorerna att besluta, säger han till SVT Nyheter Småland. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Skola

Mer i ämnet