Kommunalrådet Eva Borg (S) och andranamnet Lisa Andersson (M) i Kungsbacka. Foto: Kristian Åkergren/SVT
Val 2018

M och S: Kameraövervakning på stationen

Publicerad

Majoriteten av partierna i Kungsbacka kommun är emot Liberalernas vilja att införskaffa trygghetsvakter som rör sig på stationen. Både Socialdemokraterna och Moderaterna, som har flest mandat i kommunfullmäktige, tycker att den kameraövervakning som röstades igenom i våras räcker gott och väl.

– Folks upplevelse ska man absolut inte vifta bort. Men tittar man på den brottsstatistik som presenterades för oss i kommunstyrelsen så räcker kameraövervakningen, säger kommunalrådet Eva Borg (S).

Hon tillägger att det anmäls betydligt fler brott inne i stadskärnan. Men om man ska ha trygghetsvakter där istället har hon ännu inte diskuterat med sina partikamrater.

– Kommunen har haft nattvandrare, där jag själv har deltagit. Då har det inte hänt så mycket, säger Eva Borg (S).

Ser det som polisens uppgift

Även inom Alliansen råder skilda åsikter i frågan om trygghetsvakter. Samtidigt som Liberalerna trycker hårt på sitt förslag väljer Moderaterna att gå i motsatt riktning. Lisa Andersson (M) är partiets andranamn på listan till kommunfullmäktige.

– Ordning och reda på våra gator är en polisiär fråga. Det är ingen paralell ordninsfråga för kommunen. Det sker brott på stationen men inte i den mängd att jag ser ett behov av trygghetsvakter, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Vi ha fler poliser

Precis som Socialdemokraterna lyfter Lisa Andersson fram att brottsligheten minskar på stationen. Undantaget är narkotikarelaterade brott.

– Där måste vi samarbeta mer med polisen. Det är en uppgift som kommunen hellre ska lägga sin tid och kraft på. Ett exempel kan vara ökade straff för sådana brott.

Vad säger du om att polisen själva förespråkar mänsklig närvaro?

– Fler vuxna på stan ökar tryggheten men i så fall vill vi hellre ha fler poliser som syns, svarar Lisa Andersson (M).

Bortsett från Moderaterna och Socialdemokraterna går även Centerpartiet och Kristdemokraterna emot Liberalernas förslag. Sverigedemokraterna i kommunen vill hellre ha ordningsvakter med befogenhet att ingripa.

SVT rapporterade · Prata med oss, Kungsbacka!

 
God förmiddag! I dag fortsätter vi vår valturné genom Halland. Våra reportrar Nadya Norton och Linda LC Berntsson besöker i dag Hylte kommun för att prata med er väljare. Vilken del av kommunen tycker ni att de ska besöka?
09.59
Att tågen stannar i Knäred och Veinge! Nu!
10.03
En av valfrågorna i Laholm som vi belyser lite extra idag är frågan om förtätning, det vill säga hur Laholm ska växa. Hur tycker du att staden ska växa?
 
Såhär skriver Anita Persson på vår Facebook:
”Vore Helgerån bygga i denna Gamla fina stad!!!! Är den inte KULTURBEVARAD??? Äldre kan nog ta bussen från utkanten av stan till centrum! Bara det finns bussar!”
11.57
Vår reporter Linda träffade på Sven Berggren som passade på att förtidsrösta på Mellby center eftersom han ska resa till Norge.
Vår reporter Linda träffade på Sven Berggren som passade på att förtidsrösta på Mellby center eftersom han ska resa till Norge.
12.01
Mats Kankainen, Skummeslövsstrand berättar varför han valt att förtidsrösta:
- Det är skönt att få det gjort och så vet jag inte om jag är hemma på valdagen.
Fråga: Varför är det viktigt att rösta?
- Det är viktigt att få sin åsikt hörd och på något sätt hjälpa till.
Mats Kankainen, Skummeslövsstrand berättar varför han valt att förtidsrösta: - Det är skönt att få det gjort och så vet jag inte om jag är hemma på valdagen. Fråga: Varför är det viktigt att rösta? - Det är viktigt att få sin åsikt hörd och på något sätt hjälpa till.
13.13
Att kommun här långsikta plan för Laholms Fotboll Klubb och en ny anläggning. Glänninge park är för lite och behövs renovering. Bättre kommun hjälp förening att hitta ny plats så kummon kan bygga på glänninge park i framtiden (8år). Plus hopptornet på glänningesjö ska upp nästa år.
13.13
Inga bilar på stranden. Det är förskräckligt!
13.27
Inga bilar på stranden, terrängkörningslagen ska följas...
Begränsa invånarökning i Laholm, expansion ska inte vara ett mål.
13.27
Varför är det en valfråga att tåg ska stanna i knäred, kommer detta bekostas av resenärerna från knäred?
14.14
Lennart Johansson som är röstmottagare i Laholms kommun berättar om hur det går till när man förtidsröstar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Halland

Mer i ämnet