Flygplatsen i Västervik blev rikskänd i mars när Uppdrag Granskning tittade närmre på projektet Foto: SVT

Majoriteten redo att satsa mer pengar på Västerviks flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Västervik vill gå vidare med satsningen på utbyggnaden av flygplatsen, trots alla uppmärksammade turer kring den.

I mars blev flygplatsen i Västervik rikskänd efter att SVT:s Uppdrag Granskning avslöjat att kommunen satsat mångmiljonbelopp på en utbyggnad som inte fyllde sitt syfte. Idag, tre månader senare, står den politiska majoriteten fast vid att utbyggnaden var riktig.

Tomas Kronståhl (S)

– Vi vill gå vidare med planerna på flygplatsen för att färdigställa den så att den kan användas för bland annat ambulansflyg. Det är några småsaker som återstår, bland annat gps-styrning och instängsling, säger kommunalrådet Tomas Kronståhl (S).

Västerviks kommun har tidigare satsat tio miljoner kronor på att bygga ut sin flygplats för att kunna ta emot främst ambulansflyg. Pengarna gick bland annat till att förlänga landningsbanan med 400 meter, men fortfarande saknas bland annat stängsel och flygledning, vilket gör att det idag endast är ett fåtal taxiflyg som kan använda flygplatsen.

Flygplatsfrågan delar politikerna

De politiska partierna i Västervik är delade i frågan om vad som ska göras med flygplatsen. Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna tillhör dem som vill fortsätta satsa skattepengar på att färdigställa flygplatsen. Bland de som tycker att man redan nu lagt tillräckligt med pengar på den finns bland annat Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

Mariann Gustaffson (V)

– Vi ska inte lägga en krona ytterligare på flygplatsen. Den kan vara som den är och ta emot privatflyg men inga mer pengar ska gå dit, säger Mariann Gustafsson (V).

Harald Hjalmarsson (M)

– Flygplatsen är viktig för Västervik. Vi befinner oss i en kommunikationsskugga och det behövs ett alternativ till tåg och bil, säger Harald Hjalmarsson (M), oppositionsråd.

”Kommer kosta några miljoner till”

Kommunen väntar bland annat på att få en gps-teknik på plats som ska göra det möjligt att sköta flygledning från distans. Men vad den kommer kosta är ännu inte känt. Det är inte heller känt hur stora den slutgiltiga prislappen blir.

Tommy Ivarsson (SD)

– Jag ser investeringarna på lång sikt. Jag skulle tro att det handlar om några miljoner till innan flygplatsen är klar, säger Tommy Ivarsson, (SD).

– Jag vet inte hur mycket det kommer kosta. Eventuella ytterligare kostnader kommer bli en fråga för kommunstyrelsen att ta ställning till, säger Tomas Kronståhl (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Småland

Mer i ämnet