Malås kommunalråd Mikael Abrahamsson(S). Foto: SVT

Sparkrav het valfråga i Malå

Uppdaterad
Publicerad

Malå kommun kämpar med en dålig ekonomi och står inför att spara omkring 20 miljoner kronor. Och inför valet talar nu de de flesta politikerna om att få ordning och reda och att tjänstemännen på allvar ska genomföra de politiska sparbesluten. – Man följer inte politiskt fattade beslut, det är det av de stora problemen som vi har här i kommunen, säger Arne Hellsten som representerar Malålistan.

Vissa uträkningar visar på att Malå kommun är en av de kommuner i landet som har sämst soliditet och att man alltför länge levt på lånade medel. Jämfört  med ett kommersiellt  företag så skulle Malå kommun gått i konkurs för länge sedan.

– Vi måste gå till botten med vad som är vårt egentliga uppdrag i kommunen och vara noga med vad som ska gå till barn och utbildning, till omsorg och till övrig verksamhet. Jag har varit jättetydlig med att vi måste lyfta på varenda sten och det kommer att g öra ont, säger nuvarande kommunalrådet Mikael Abrahamsson (S).

Val 2018 – #dinröst

Politikerna eniga ta tag i besparingar, men oeninga kring hur man skall göra detta

– Vi har levt över våra tillgångar länge och man har liksom ”brascha” på och vill på något vis försöka satsa sig ur krisen och vill inte dra ner på något utan upprätthålla god service åt invånarna. Men någonstans måste man börja titta på hur många medborgare vi har och vad det är vi måste göra, säger Cecilia Festin Stenlund (L).

– Vi måste se till att ha rutiner, riktlinjer, en effektiv ledning och så måste vi ta hand om den personal vi har som jobbar i kommunen, säger västerpartiets Lennart Gustavsson, som gör comeback i politiken i år.

– Vi politiker kan vara eniga om tagen kring besparingar men sen följs inte det när tjänstemännen ska verkställa och det måste vi få ordning på, säger Arne Hellsten (ML).

Centerpartiets förstanamn Emil Högberg tycker att politiken i Malå handlar mycket om besparingar och att kommunen saknar vision och målsättning för vad man egentligen vill. Han vill bland annat att företagsklimatet ska bli bättre.

– Malå ligger dåligt till på företagsrankingen, där finns det mycket att jobba med. I Nordmaling har kommunen en öppen kontakt med företagen varje vecka, det ger förtroende, säger Emil Högberg (C).

Sverigedemokraternas kandidat Jessica Höglund vill se över ekonomin och bland annat riva upp flera sparförslag, bland annat stängningen av simhallen i Malå.

Vad tycker du att kommunen ska spara in på istället?

-Genom att dra ner på tjänster inom kommunen, säger Jessica Höglund (SD).

SVT har sökt Kristdemokraternas förstanamn Andrei Ossipov för en kommentar, men han har inte återkommit.

Röster från allmänheten om det politiska läget i Malå

På en parkbänk på torget mitt i Malå sitter ett gäng Adakbor och tittar på folkdanslaget som dansar.

– Jag ska nog rösta men får åka till Malå då de tagit bort röstningsmöjligheten i Adak, säger Kurt Lindsköld.

– Jag tyck de ska reda upp allt de har ställt till med framförallt kring att de anställda inom kommun har tankat bilar med kommunens kontokort. Det är skamligt, säger Kerstin Halvorsen.

Politiker om hur meningsskiljaktighet skall se ut

De flesta politikerna är eniga om att samarbeta över partigränserna för kommunens bästa.

– Ideologin är totalt oviktig för mig och det är därför jag bildade Malålistan som är partipolitiskt obunden, säger Arne Hellsten.

Men både Cecilia Festin Stenlund och Lennart Gustavsson menar att man måste ha ideologin i botten.

– Man måste utgå från sitt hjärta och sin grundläggande känsla över hur man vill ha det , säger Lennart Gustavsson (V).

– Vi är så små att det enda vi ska bry oss om är att vi ska hjälpas åt för att det ska bli så bra som möjligt och då ska vi lägga partipolitiken åt sidan, säger Arne Hellsten slutligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet