Alliansen vill ta makten i Malmö – trots att rödgröna är större
Val 2018

S hoppas att sena röster stoppar maktskifte

Publicerad

I Malmö har Alliansen och Sverigedemokraterna fått ett mandat mer än de rödgröna.
Det nuvarande styret hoppas nu att räkningen av de sena rösterna på onsdag ska vända maktförhållandet.

– Det är ännu ett preliminärt resultat och det kan förändras. Det har det gjort förr, säger kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)

När nästan alla rösterna är räknade blir Sverigedemokraterna vågmästare i Malmö. Centerpartiet klarar spärren och kommer in kommunfullmäktige. Kristdemokraterna gör det däremot inte och Fi, som suttit i fyra år, åker ut.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet tappar. Trots det utgör de rödgröna partierna det största blocket. Men Moderaternas ledare i Malmö talar ändå om ett maktskifte i staden.

– Det är uppenbarligen så att Socialdemokraterna och vänsterblocket har förlorat valet i Malmö. Vi kommer att göra allt vi kan för att ta makten i Malmö, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

– Om det här resultatet står sig, då blir det maktskifte i Malmö, för det har vi lovat väljarna. Om det står sig tar vi kontakt med Alliansen under måndagen, säger Magnus Olsson (SD), kommunalråd.

(M): ”Måste kunna ta varandra i handen och diskutera”

På pappret är alltså Alliansen och SD tillsammans större än det rödgröna alternativet, men eftersom att Alliansen utesluter samarbete med SD återstår frågan om Sverigedemokraterna är beredda att stödja ett maktskifte utan att själv få något inflytande.

– Vi kommer givetvis inte att lägga oss platt, men vi är pragmatiska och kommer vara redo att förhandla, säger Magnus Olsson (SD)

Torbjörn Tegnhammar (M) förklarar förhållningssättet till SD så här:

– Orden spelar stor roll. Samarbetar, det gör vi i Alliansen. Men samtal med de andra partierna måste man ha. Vi måste titta varandra i ögonen, ta varandra i handen och kunna diskutera det politiska innehållet, säger han.

Statsvetare tveksam till skifte

Men Mikael Sundström håller inte med:

– Med all säkerhet blir det ett S-lett styre även nästa mandatperiod, säger Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

Samtidigt borde Malmöalliansen gynnas av att det går bra för partierna på riksdagsnivå.

– Regeringsmakten tar man stryk av. Det är lättare för motståndaren att peka på svagheter på någon som styrt länge, säger Mikael Sundström.

”Ser ut att bli tight”

Ett av de partier som backar är Miljöpartiet. I Malmö har de samarbetat med Socialdemokraterna. I nuläget har de 5,4 procent av rösterna.

– Det är för tidigt att säga hur det går i kommunalvalet än, Märta Stenevi (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet