Arkivbild: För en del elever blir sinnesintrycken så störande att de inte klarar av skolmiljön. Foto: Gorm Kallestad

Skolan dåligt anpassad för intryckskänsliga barn

Uppdaterad
Publicerad

I varje klass finns elever med så kallad intrycksallergi. Det betyder att de är känsliga för blinkande lysrör, stolsskrap och sorl. I många fall leder det till att eleverna blir långvarigt frånvarande, i veckor, månader och ibland år.

På vår temasida ”Kepskampen” ger vi dig en bakgrund om kepsdebatten – och berättar hur man kan hjälpa elever som har så svårt att sålla bort ljud- och ljusintryck att de inte klarar av att gå till skolan.

Föreningen Attention har gjort en stor enkät med föräldrar som har barn med npf, alltså neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som till exempel adhd och autism.

Val 2018 – #dinröst

Så här skriver några av föräldrarna om barnens tillvaro:

”Ständig huvudvärk, misstanke om utmattning.”

”Klarar inte att vistas i skolan.”

”Vårt barn har varit hemmasittare i många år, det började i tvåan.”

Barnen blir utbrända

– Jag tror att många med autism inte klarar skolan därför att bemötandet och omgivning inte är anpassad. Många av dem som är hemmasittare tror jag i grund och botten är utbrända, även barn kan vara utbrända, säger Jill Rogheden som föreläser om autism.

Om man är utbränd, har fått en hjärnskada, har adhd eller autism eller är extra känslig kan man reagera fysiskt på vissa sinnesintryck.

– Man kanske mår illa och blir yr och får ont i magen om man har många synintryck omkring sig, säger Jill Rogheden.

Då kan det blir jobbigt att vistas i ett klassrum med starka lysrör och stolar som skrapar.

– Många klassrum har lysrör som är jobbiga för många med autism och adhd. De blinkar väldigt snabbt även om inte de flesta andra människor inte uppfattar det, säger Jill Rogheden.

Dålig anpassning av skolmiljön

För en del elever blir sinnesintrycken i klassrummet så störande att de helt enkelt inte klarar av att vara i skolmiljön.

Så här svarade föräldrarna från Östergötland när det gällde frånvaro: 51 av 68 barn hade varit frånvarande. Varav 20 flera gånger i veckan.

– Mina barn går ju faktiskt till skolan oftast, men det händer någon gång då och då att de inte orkar, säger Jill Rogheden som själv har två barn som är känsliga för intryck

Hälften av frånvaron berodde enligt föräldrarna på just bristande anpassning av den fysiska skolmiljön, som belysning, färger och ljud.

– När de byggde en ny matsal i mina barns skola för några år sedan så fick de tyvärr skära ner på kostnaderna. Så de kunde inte bygga bättre anpassat. Så det är en stor öppen yta, det ekar, det slamrar, och det är många fönster så att solen kan lysa in i ansiktet på dem, säger Jill Rogheden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet