Mattias Karlsson har varit hemlös i perioder. Foto: SVT

Svårt att rösta för hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

För den som är hemlös är det ingen självklarhet att kunna rösta. Saknar du fast adress riskerar du att aldrig få ditt röstkort. 

Röstkortet måste man ha med sig om man ska förtidsrösta. Om man av någon anledning blivit av med sitt röstkort går det att beställa ett dubblettröstkort från valmyndigheten. Röstar man i sin vallokal på valdagen behöver man inte ha med röstkortet utan då räcker det med legitimation. Det förutätter dock att man vet vilket röstdistrikt man tillhör och den informationen finns på röstkortet.

För Mattias Karlsson som levt som hemlös i Karlstad känns politik som något avlägset och lite svårgreppat, men han har tänkt gå och rösta och beklagar att så många av landets hemlösa inte kan eller vill göra det.

Val 2018 – #dinröst

– Jag tycker det är jättetråkigt för de som vill rösta men inte får röstkorten.

SVT Nyheter Värmland har tidigare berättat om Mattias Karlsson som levt som hemlös i Karlstad från och till under ett och ett halvt år. Nu i månadsskiftet har han återigen fått tak över huvudet och ser positivt på framtiden. Han har en adress dit hans post skickas och därför har han också fått sitt röstkort, vilket inte är självklart för alla hemlösa. Årets valrörelse har passerat Mattias Karlsson ganska obemärkt, bortsett från några nyhetssändningar har han inte brytt sig så mycket.

– Jag är inte så duktig på det här med politik och så engagerad i det, jag tar mer dagarna som de kommer.

Ska du rösta på söndag?

– Ja det är tanken iallafall.

Jobb, bostäder och äldrevård viktigast

Mattias Karlsson har ändå en önskelista till politikerna: Bättre arbetsmiljö och mer personal inom äldrevården, att det byggs fler billiga hyreslägenheter och skapas fler typer av jobb är det som står högst på listan.

– Lärlingsjobb har ju försvunnit och det borde komma tillbaks. Det finns ju många som har lättare att lära sig när de får göra saker än när de sitter i skolbänken.

Sveriges stadsmissioner driver nu kampanjen ”Borttappade röster” för att uppmärksamma problemet hemlösa som förlorar sin demokratiska röst. Enligt föreningen lever 33 000 personer som hemlösa i Sverige idag, i  Karlstad finns just nu ett 30-tal hemlösa enligt Marie Björklind på Karlstads kyrkliga stadsmission.

– De flesta av våra besökare är medvetna om att det är val men vi har inte inte aktivt deltagit i kampanjen i Karlstad, säger Marie Björklind. Hon vet inte i nuläget om det finns några hemlösa i Karlstad som inte fått sitt röstkort.

Tror du dina hemlösa vänner kommer att rösta?

– Ja, de som kan. Alla vill ju att det ska bli bättre. De vill komma på rätt väg och få tak över huvudet. Många kämpar jättemycket för att få det bättre, säger Mattias Karlsson.

Rösta utan röstkort

De flesta röstningslokaler för förtidsröstning i landet kan skriva ut dubblettröstkort på plats. För det krävs en giltig ID-handling. Det går också att beställa ett dubblettröstkort som kan skickas till din mejl.

På valdagen går det att rösta utan röstkort vid uppvisande av ID-handling. Du måste då veta vilket valdistrikt du tillhör och rösta i din vallokal.

Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet