Frågan om torgets framtid engagerar i Karlshamn

Mångårig debatt om Karlshamns mittpunkt

Publicerad

Beslut har fattats, ändrats, rivits upp. Arbetet med att förnya och utveckla torget som utgör Karlshamns mittpunkt är något som har diskuterats i över tio år. Och för många Karlshamnsbor är det en viktig fråga.

– Jag tycker att det är det. Vi har fördelen av att ha torghandel här varje dag, det är inte alla som har det, säger Ida Lindgren som bor i Karlshamn.

– Det är ett väldigt stort samtalsämne här i Karlshamn. Speciellt eftersom det handlar om så mycket pengar är det en viktig fråga tycker jag, säger Emma Kindmo.

Val 2018 – #dinröst

Diskussionen har bland annat handlat om vad som ska göras med den runt 50 år gamla torgpaviljongen som står mitt på torget. Senast i våras rev den styrande koalitionen upp beslutet om att bygga en ny paviljong, eftersom att projektet ansågs bli för dyrt.

I stället vill man satsa på en ombyggnation av den befintliga torgpaviljongen.

Eftersom det bland annat krävs en utredning av torgpaviljongen, samt att bygglovsansökan skickas in och godkänns kan det ta två år eller mer innan Karlshamnborna får se ett nytt torg.

– Det är beklagligt. Vi som har arbetat detta med flera år har haft en förhoppning att lyfta torget. Det är det största konkurrensmedel en stad har. Det är stadens och kommunens ansikte utåt, säger Emina Kovacic, kommunens stadsarkitekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet