Johan Sund blev av med en värdefull bas. Han hade hoppats på mer hjälp från polisen. Foto: SVT

Mängdbrotten får stå tillbaka – läggs på hög

Publicerad

Polisen i Uppsala har problem med att utreda mängdbrott, till exempel inbrott och stölder. Just nu finns runt 2 000 öppna ärenden.

Att det ser ut som det gör beror dels på att mängdbrottsenheten vid Uppsalapolisen har tappat folk, dels på att personal flyttas över till andra enheter vid speciella händelser.

En av dem som drabbats är Johan Sund, som för en tid sedan hade inbrott i sin bil och en bas försvann.

Val 2018 – #dinröst

– Jag förstår att man inte kan följa upp alla stölder som anmäls. Men jag tänkte väl att det kanske fanns något hopp i och med att det var sådan värdefull sak som hade blivit stulen, säger Johan Sund.

Halverat manskap på ett år

Förra året jobbade 26 utredare vid mängdbrottsenheten, som alltså tar tag i inbrott, trafikförseelser, snatterier – det som räknas som mindre allvarliga brott. I dag är siffran i praktiken 13 fasta utredare. Det berättar Magnus Hänström som är gruppchef på mängdbrottsenheten.

– Det som är tydligt är att den nya omorganisationen inte har gynnat kärnverksamheten, säger Magnus Hänström, som själv får gå in och stötta på annat håll när det bränner till.

Hur känns det?

– Det är en frustration både hos mig och hos medarbetarna, men vi försöker att hjälpas åt.

Just nu finns runt 2 000 öppna mängdbrottsärenden, enligt Uppsalapolisen.

”Vi har bekymmer”

Chefen för mängdbrottsenheten, Jale Poljarevius, bekräftar att det saknas resurser för att utreda mängdbrott.

Hur ofta tvingas du flytta över personal när ni ska utreda särskilda brott, eller måste fokusera på till exempel en skjutning?

– Det händer varje vecka. Vi har bekymmer, säger Jale Poljarevius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet