Mari-Louise Wernersson (C) som nu är kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg satsade på en riksdagsplats, men fick inte tillräckligt med personkryss. Foto: SVT
Val 2018

Mari-Louise Wernersson (C) missar riksdagsplats

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet har Mari-Louise Wernersson (C) haft en offensiv personvalskampanj för att kryssa sig förbi Ola Johansson (C) och därmed knipa Centerpartiets halländska plats i riksdagen.

Nu är det klart att hon, kampanjen till trots, färre röster än partikollegan. För att Mari-Louise Wernersson skulle komma in i riksdagen krävdes att hon skulle få minst fem procent av rösterna, och att hon samlade ihop flest personröster.

Hon lyckades skrapa ihop 1 194 röster, motsvarande är 5,44 procent av väljarantalet. Ola Johansson däremot fick 1 253 röster, 59 fler än Wernersson.

– Det är klart att det är en besvikelse att jag inte når målet som jag satte, men jag är också väldigt glad för det valresultatet som Centerpartiet har gjort, säger hon.

Slutar som kommunstyrelsens ordförande

I mars 2017 kom beskedet att Mari-Louise Wernersson inte skulle ställa upp för omval och att hon i samband med valet slutar på sin position som kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, för att istället satsa på en plats i riksdagen.

– Jag har så mycket erfarenhet och det finns så mycket jag vill förändra. Det är en lång resa men nu tar jag första steget, sedan är det upp till partiet och väljarna, sa hon till SVT Nyheter Halland då.

Inga alternativ

Under sin kampanj berättade hon att hon inte hade någon plan B om hon inte skulle komma in i riksdagen, något som hon menar fortfarande stämmer.

– Jag har precis konstaterat att jag inte når riksdagen, så jag har inget alternativ nu. Jag är kommunstyrelseordförande året ut och ska avsluta samtidigt som jag ska introducera min ersättare, så jag har att göra ett tag framöver. Sen får vi se hur det blir sen, säger Mari-Louise Wernersson.

Än så länge är valresultatet inte fastställt och siffrorna kan fortfarande komma att ändras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Halland

Mer i ämnet