Foto: SVT

Magdalena Andersson (S): ”Inkomstskillnader sliter isär vårt samhälle”

Uppdaterad
Publicerad

Inkomstskillnaderna i Sverige blir allt större. I kvällens Aktuellt möttes finansminister Magdalena Andersson (S) och SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt i en debatt om skatter och ekonomi.

Enligt Statistiska centralbyrån har inkomstskillnaderna i Sverige blivit allt större. Sverigedemokraterna vill sänka marginalskatten, vilket finansminister Magdalena Andersson (S) ifrågasatte i kvällens Aktuellt.

– Vi tycker att de som har de högsta inkomsterna ska bidra med lite mer. Det skiljer oss från Sverigedemokraternas politik, som går fram med stora skattesänkningar för de med de högsta inkomsterna, sa hon.

– Sverige har världens högsta marginalskatt. Det är en konkurrensfråga, vi konkurrerar med hela världen om att attrahera kompetent arbetskraft och behålla den vi har, svarade SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt.

”Påminner om de borgerligas skattepolitik”

Efter debatten sa SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson så här:

– Två saker blev väldigt tydliga i den här debatten – att det finns en stor skillnad mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i synen på skattesänkningar. Det andra är att Sverigedemokraternas skattepolitik i mycket överensstämmer med de borgerligas skattepolitik.

I klippet ovan kan du se debatten och vad Magdalena Andersson (S) svarar när Oscar Sjöstedt (SD) ifrågasätter regeringens prioriteringar och elcykelbidrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet