Kalle Sandström (S) och Alexander Wendt (M) Foto: SVT

Bäddat för nytt styre i Region Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha styrt landstinget i nästan hundra år riskerar nu Socialdemokraterna att förlora makten. Med 2,8 procent av rösterna i landstingsvalet så kommer Miljöpartiet inte att hålla sig kvar i det nya Region Blekinge vilket bäddar för ett alliansstyre.

Miljöpartiet tappar sina två mandat, vilket gör att det rödgröna styret med S+V+MP slås sönder. Socialdemokraterna är fortsatt största parti med 32,5 procent av rösterna, men tappar sju procentenheter, och Sverigedemokraterna ökar nästa lika mycket.

– Det är ett omtumlande resultat. Vi backar, både i riket och i regionvalet, säger landstingsråd Kalle Sandström (S).

Val 2018 Blekinge

I och med att Miljöpartiet åker ur så har inte S och V tillräckligt med mandat för att fortsätta styra regionen och landstinget.

– För landstingets del så är det viktigt med ett majoritetsstyre. Det finns inte just nu, så det är ett ansvarigt måste att försöka bilda det.

Foto: SVT Design

Moderaterna kommer med stor sannolikhet att göra anspråk på att leda Region Blekinge.

– Om resultatet håller i sig så har Alliansen 23 mandat och då är vi det största blocket och då gör vi anspråk på att leda landstinget de närmsta fyra åren, säger Alexander Wendt (M).

Sverigedemokraterna får 12 mandat och kan bli vågmästare.

– Vi har sagt vissa saker som vi tycker är viktiga och uppfyller man de kraven så har vi sagt att vi kan tänka oss att stödja andra partier och det kommer vi hålla oss till, säger Björn T Nurhadi (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet