Kerstin Lindgren (MP), distriktsordförande, är besviken över Miljöpartiets stora tapp i länet. Foto: Bosse Carlqvist/SVT
Val 2018

Miljöpartiet tappar hälften av mandaten i Jönköpings län

Publicerad

Miljöpartiet har tappat hälften av sina mandat i kommunerna i Jönköpings län och i tre av länets kommuner saknar nu partiet mandat i fullmäktige.
– En besvikelse – vi hade hoppats på bättre, säger Kerstin Lindgren (MP), distriktsordförande.

Valet 2018 blev dystert för Miljöpartiet i Jönköpings län. 2014 var det grönt i länet. Miljöpartiet var representerade i tolv av länets 13 kommuner. Totalt satt Miljöpartiet på 33 mandat i kommunerna efter valet 2014.

Men i årets val tappade Miljöpartiet mandat i elva av länets kommuner, ett eller två mandat per kommun. I tre kommuner finns inga miljöpartister representerade i fullmäktige – Gnosjö, Vetlanda och som tidigare Sävsjö.

Tranås oförändrat

Bara i Tranås blev det oförändrat. De två miljöpartisterna där sitter kvar. Totalt alltså från 33 mandat 2014 till 17 mandat 2018 – så gått som en halvering.

Vart har MP:s väljare då gått? Ja, tittar man på siffrorna har Vänsterpartiet och Centerpartiet i flera kommuner ökat i motsvarande grad som MP har tappat. I Tranås, som är enda kommunen där MP inte har tappat, har Vänsterpartiet och Centerpartiet inte ökat. Detta kan ge intrycket att många MP-väljare gått över till V eller C.

Regionfullmäktige

I regionfullmäktige tappade MP ett mandat och gick från fyra till tre mandat.

I riksdagsvalet gick MP i länet från 5,3% till 3,1%, men får ändå behålla det enda riksdagsmandatet härifrån. Emma Hult ser alltså ut att sitta säkert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet