Foto: SVT

Minsta partiet drog vinstlotten

Uppdaterad
Publicerad

Bara 3,8 procent av rösterna men med stort inflytande över primärvården i länet. Om man ska utse någon segrare i kampen om makten i regionen så är det Liberalerna och Ingeborg Wiksten.

Hon leder det minsta partiet i regionfullmäktige men tycks ha spelat sina kort väl i förhandlingarna efter valet. Viksten har länge drivit frågan om utvecklingen av primärvården och nu står det i klartext i majoritetspartiernas avsiktsförklaring att primärvården fått för lite pengar. Ett förhållande som nu ska rättas till.

Det kan röra sig om så mycket pengar som 150 till 200 miljoner som ska skjutas till.

Val 2018 Västernorrland

Digital vårdcentral

Liberalerna driver också frågan om den nya digitala sjukvården, ett abstrakt begrepp som de nu vill göra verkstad av. Man vill se en digital vårdcentral i Västernorrland under mandatperioden.

Stark koalition

Viksten betecknar den koalition som idag presenterades som stark och tror att det behövs för att lösa de svåra frågor som regionen måste lösa. Även om ett samarbete med Socialdemokraterna känns lite ovant.

– Det viktigaste för regionen idag är att vi har en majoritetsregering som verkligen kan ta tag i både de utmaningar och möjligheter som vi faktiskt står inför, säger Wiksten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västernorrland

Mer i ämnet