Misstänkt anlagda bränder, stora som små, ökar i Halland. Här är bilder från ett misslyckat försök att tända eld på ett planerat asylboende i Lerkil, storbranden på Gjuteriet i Falkenberg och en utbrunnen bil i Vallås.

Misstänkta anlagda bränder slog rekord

Uppdaterad
Publicerad

De två senaste åren har antalet bränder som bedöms vara anlagda ökat i Halland. Mest är det i Halmstad och Falkenberg.

När en brand misstänks vara anlagd rubriceras det hos polisen antingen som mordbrand eller grov skadegörelse.

När SVT Nyheter Halland slår ihop de båda kategorierna i Brottsförebyggande rådets statistikdatabas framkommer att 2017 hade de högsta siffrorna under det här decenniet.

Val 2018 – #dinröst

333 bränder misstänktes vara anlagda i Halland, vilket är 60 fler än året innan och nästan 130 fler än 2015.

Antalet anmälda mordbränder och skadegörelse, grov skadegörelse och åverkan genom brand 2010-2017 i Halland.

Ökningen störst i Halmstad

Störst antal misstänkt anlagda bränder finns i Halmstad, där ökningen gått från 91 till 141 de två senaste åren. Omkring hälften av dem är bilbränder och där finns allt från försäkringsbedrägerier till rena busstreck, bedömer kommissarie Peter Öhrn, brottsförebyggare vid polisen i Halmstad.

Är det ofta det leder till att någon döms?

– Det är svårt eftersom bevisen ofta brinner upp. Vi har duktiga tekniker som kan hitta spår, men brandplatser är de svåraste ställena att hitta spår. Men vi har allmänhetens ögon och ett antal tips som vi bearbetar. Vi får lita på det och finna hopp i det, säger Peter Öhrn.

Storbrand i Falkenberg

I Falkenberg har siffran fördubblats från 2016 till 2017. Men en förklaring från polisen där är att storbranden på Gjuteriet av misstag registrerades som ett 20-tal separata bränder istället för en.

Men även med dessa borträknade kvarstår ett 50-tal misstänkt anlagda bränder i Falkenberg i fjol, vilket är den högsta siffran under det här decenniet.

– Vår uppfattning är inte att det brinner mycket i Falkenberg. Men det är klart att det gör det ibland. Vi har de senaste åren haft fler bränder på HVB-hem och asylboende än tidigare, eftersom vi inte hade så många sådana boende tidigare. Det har varit både olyckshändelser och anlagda av boende och av andra, säger Håkan Rolfsgård, gruppchef för utredningsenheten vid polisen i Falkenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet