Lina Westlund är fjärde generationen på gården i Selånger strax utanför Sundsvall. Foto: SVT

Mjölkbonden Lina: ”Man gör så gott det går”

Uppdaterad
Publicerad

Spannmål för hundratusentals kronor blev kvar på åkern under höstens regn, men mjölkbonden Lina Westlund är vid gott mod och ser både för- och nackdelar med väderförändringarna.

– Det är på gott och ont, man kan odla nya grödor, gräset växer bättre så vi kan skörda ensilage tre, istället för två gånger. Men visst är man beredd på att det kan till exempel komma nya sjukdomar med ett varmare klimat, säger hon.

Lina Westlund är fjärde generationen på gården i Selånger strax utanför Sundsvall. Här finns ett 70-tal mjölkkor. Än så länge påverkar det förändrade klimatet mest växtodlingen och inte djurhållningen så mycket, konstaterar hon och hennes pappa Hans Westlund.

Val 2018 – #dinröst

– Det är en kort period mellan att man skottar snö och klipper gräset, säger han.

Tidigare vår och längre höst

Experter på meteorologi ser tendenser redan nu att våren kommer tidigare och hösten varar längre. Och att nederbörden ökar. Något familjen Westlund erfor i höstas när en stor del av kornskörden gick förlorad i blötan.

– 140 ton blev kvar ute på åkern. Det var spannmål jag hade tänkt sälja. Jag har ju haft alla utgifter men när det var dags att ta in inkomsterna försvann det. Men jag glädjer mig att jag fick in foder till mina djur, säger Lina Westlund.

Insekter sprider sjukdomar

Ett varmare klimat kan också få konsekvenser för djurhållningen. Insekter kan sprida sjukdomar vi inte sett här tidigare.

– Det förstår man att det kommer med ett varmare och fuktigare klimat.

Kalvar på mjölkgården i Selånger Foto: SVT

För några år sedan dök Schmallenbergviruset upp i Sverige och sju fall konstaterades i länet. Det spreds med svidknott som blåste hit från andra länder i Europa. Det rör sig om ett virus som kan påverka mjölkproduktionen och ge skadade eller döda kalvar.

Mer bekämpningsmedel

Linas pappa Hans Westlund är potatisodlare sedan 70-talet och har också märkt av ett förändrat klimat. Det blir större skördar men också mer problem.

Mjölkbonden Lina och hennes pappa Hans, potatisodlare Foto: SVT

– Vi har ju svampar och virus som trivs, så bladmögel får man spruta mot lite mer än man gjorde förr. Men man får lära sig leva med det, konstaterar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet