Val 2018

Moderaterna öppnar för samarbete med SD i Askersund

Publicerad

Moderaterna går framåt i Askersund. Nu öppnar Caroline Dieker (M) för ett samarbete med Sverigedemokraterna.
– Det är väljarna och inte vi som gett dem positionen, säger Dieker.

Moderaterna ökar i Askersund samtidigt som Socialdemokraterna tappar röster.

I den preliminära rösträkningen har det rödgröna blocket och allianspartierna 14 mandat var. Det gör att Sverigedemokraterna blir vågmästare med sina fyra mandat.

– Vi i Alliansen kommer att behöva stöd från andra partier, även från Sverigedemokraterna. Det är väljarna och inte vi som har gett dem deras position i fullmäktige, och det är dags att de också börjar ta ansvar för politiken, säger Caroline Dieker (M).

S: ”En ganska hård fight”

Dieker uppger att hon är villig att samarbeta även med Socialdemokraterna – om de stödjer Moderaternas politik. Men kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) har helt andra planer för kommunen.

– Det finns två partier som står väldigt lång ifrån oss. Det ena är Sverigedemokraterna, det är i princip uteslutet att samarbeta med dem. Det andra är Moderaterna. Vi har haft en ganska hård fight och det är inte mycket som förenar oss, säger Eriksson.

Du sätter Moderaterna i samma fåra som Sverigedemokraterna?

– Inte politiskt men när det gäller möjligheten att samarbeta sitter de tillsammans.

Oense om hur Askersund ska styras

Caroline Dieker anser att Per Eriksson ska avgå, och att hon ska bli ny ordförande för kommunstyrelsen.

– Även i den här frågan är vi oense, säger Per Eriksson. Jag tycker det har gått riktigt bra för Askersund och det är inte min förtjänst. Jag har råkat haft fördelen att vara kommunstyrelsens ordförande och jag är gärna det i ett majoritetsstyre fortsättningsvis också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet