Foto: Christine Olsson, TT

Mora BB åter i fokus – så här tycker partierna

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggningen av Mora BB har varit en följetong med turer fram och tillbaka i snart tio år. Inför valet har flera partier gjort utspel i frågan – trots att en utredning nyligen kom fram till att det inte finns någon anledning att öppna Mora BB igen.

Utredningen kom fram till att de risker som finns med att öppna BB igen inte uppvägs av fördelarna för den del av befolkningen som skulle få närmare till förlossningsvård. Här nedan ser du hur de olika partierna ställer sig i frågan om Mora BB:s framtid.

Tycker ni att BB i Mora ska öppnas igen och/eller att frågan ska utredas ytterligare?

Centerpartiet – ”Det är en ekonomisk fråga”

Val 2018 Dalarna

”Vi vill öppna Mora BB om det kan göras på ett sätt som gör att det är säkert för mammorna och barnen. Därför behöver frågan utredas ytterligare. Det är också en ekonomisk fråga när och om det kan förverkligas. Landstingets ekonomi är ansträngd och alla beslut måste tas utifrån ett ekonomiskt ansvarstagande.”

Dalarnas sjukvårdsparti – ”Öppna Mora BB nu”

”Dalarnas sjukvårdsparti vill öppna Mora BB nu. Ärendet behöver inte utredas ytterligare. BB i Mora fungerade alldeles utmärkt tills det stängdes för nio år sedan. Vi vill ha ett BB i Mora för att kunna trygga patientsäkerheten på väg till sjukhuset, vi måste förstå att säkerheten för patienterna, dvs de blivande mammorna och deras barn, inte börjar när man stiger in på sjukhuset. I våra grannländer har man visat i studier att ökande avstånd till BB försämrar patientsäkerheten. Vi vill också ur ett jämställdhetsperspektiv öppna Mora BB.Kvinnors vårdbehov ska tas på lika stort allvar som männens.”

Kristdemokraterna – ”Ja, Mora BB ska öppnas”

”Ja, Mora BB ska öppnas igen och inte utredas mer. Kristdemokraterna i Dalarna har sedan stängningen 2009 kämpat för att det ska återöppnas – på pappret är det fortfarande inte nedlagt. Det var inte på grund av dålig patientsäkerhet som Mora BB/förlossning lades ner. Det skulle ta cirka två år att få förlossningsvården i Mora återöppnat och kostnaderna ligger på ca 6-12 miljoner. Därmed skulle familjerna i länets norra del få en jämlik, god och trygg förlossningsvård!”

Liberalerna – Kompletterande utredning

Vid Hälso och Sjukvårdsnämndens möte i tisdags beslöts att göras en kompletterande utredning och där särskilt beakta resors längd och dess påverkan på barn och mödravården. Liberalerna anslöt sig till utredningsdirektiven.

Moderaterna – ”Svårt att finna rätt kompetens”

”Vi har ställt oss bakom fortsatt utredning men i dagsläget ser vi ingen möjlighet att öppna då det torde vara svårt att finna rätt kompetens. Inte i dagsläget som det ser ut idag. Det har genomförts en noggrann utredning som klart visar att Mora BB i dagsläget inte har förutsättningar att öppna igen, men vi stänger inte dörren helt utan tycker att en vidare utredning är bra om nya förutsättningar dyker upp. Idag finns dock inte mycket som talar för att man kan öppna Mora BB.”

Socialdemokraterna – Vill se ny utredning

Vi vill öppna Mora BB, under förutsättning att man kan klara god kvalitet och patientsäkerhet. Vi har gett landstingsdirektören i uppdrag att analysera arbetet på andra små förlossningsavdelningar i landet, och kommer fatta beslut utifrån det.

Sverigedemokraterna – ”Märkligt att man lagt ner”

”Naturligtvis ska Mora ha sitt BB. Det är mycket märkligt hur man kan ha lagt ned ett BB som var känt i hela Sverige för sin goda verksamhet. Det är inte meningen att mödrar ska behöva föda i bilar utmed vägarna. Från norra Dalarna är det över 20 mil för vissa att åka om man ska till Falun.”

Vänsterpartiet – ”Vi tycker inte att Mora BB ska öppnas”

”Nej vi tycker inte att Mora BB ska öppnas igen med de förutsättningar som finns för att garantera säker vård för barn och mödrar. Vi följer rekommendationerna i den utredning som gjorts och ställer oss bakom de ytterligare fördjupningsuppdrag som landstingsdirektören fått, Detta för att vi ska ha vänt på alla stenar innan det slutliga beskedet fattas och för att en av punkterna också var en rekommendation i utredningen.”

Miljöpartiet – ”Förhoppningen är att öppna Mora BB”

”Frågan om Mora BB har diskuterats länge. Landstinget beställde en utredning som avrådde att återöppna Mora BB. Vi i Miljöpartiet är positiva till det nya fördjupningsuppdraget som landsdirektören har fått och som ska åter redovisas till politiken. Förhoppningen är att kunna återöppna Mora BB under förutsättning att säkerheten och kvalitet är hög.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet