MP vill vässa tuffa klimatmål

Uppdaterad
Publicerad

Inga koldioxidutsläpp 2030. Det är Örebro kommuns mål för sina egna verksamheter. Miljöpartiet vill gå ännu längre: kommunen ska vara klimatpositiv om tolv år.

Forskarna har länge varnat för den typ av extremväder vi sett i sommar, men förändringarna kommer nu snabbare än beräknat.

– Vi måste inte bara minska utsläppen av koldioxid, utan vi måste binda in den från atmosfären för att kunna begränsa den globala uppvärmningen, säger Sara Richert (MP), oppositionsråd i Örebro.

Val 2018 Örebro
Sara Richert (MP), Kommunalråd 2018. Foto: Malin Gotlin/SVT

Hus av trä

– Man kan till exempel bygga nya hus av trä. Det kan också handla om att köpa in klimatkompenserade varor och tjänster, som bidrar till en klimatåtgärd någon annanstans.

2016 antog Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i Örebro en klimatstrategi. Den säger att kommunens verksamhet ska vara klimatneutral till 2030 och att hela kommunen ska vara klimatneutral till 2045.

– Vi måste öka takten, det vet vi efter den här sommarens stora utmaningar runt hela vår värld. Vi har kommit en bit, men det finns väldigt mycket mer att göra, säger Lennart Bondeson (KD), kommunalråd med ansvar för miljöfrågor.

Snabb-bussar

Lennart Bondeson (KD), kommunalråd 2018.

Vad är viktigast nu?

– Vi måste ta beslut om snabbussar, och få en mycket bättre kollektivtrafik än idag Örebro ökar med många nya invånare och trafiken ökar. Sedan behöver vi bygga solceller på kommunens alla tak.

Också Miljöpartiet vill se snabbussar för att få fler att åka kollektivt. Båda partierna vill också öka cyklandet, med hjälp av bland annat bättre cykelbanor.

Miljöpartiet anser också att örebroarnas konsumtion borde räknas in i kommunens geografiska mål för 2045.

Visa utsläppen

– Det är viktigt att visa alla utsläpp. Det finns andra kommuner som redan gör det, säger Sara Richert (MP).

– Om det fanns ett bra instrument att räkna på det, hoppas jag vi kan ta fram det till nästa mandatperiod. Det är klart att våra levnadsvanor har betydelse för hur vi kan ställa om, säger Lennart Bondeson (KD).

Örebro kommuns klimatstrategi:

Som geografiskt område:   

* Minskad klimatbelastning med 40 procent per invånare 2000–2020.   

* Minskad klimatbelastning med 70 procent per invånare 2000–2030.  

* Minskad klimatbelastning med 100 procent per invånare till 2045. 

Örebro kommun som organisation:  

* Minskad klimatbelastning med 80 procent per invånare 2000–2020.  

* Klimatneutral kommunkoncern 2030.

Strategin antogs av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokarerna. Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställde sig bakom förslaget.

Strategin hittar du här:

https://www.orebro.se/download/18.1d8f9a39155628f73841694a/1485339455931/Klimatstrategi%20%C3%96rebro%20kommun.pdf 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet