Magnus P. Wåhlin ordförande för Miljöpartiet i Växjö Foto: SVT
Val 2018

MP villkorar samarbete med Alliansen i Växjö

Publicerad

Miljöpartiet i Växjö skriver i ett pressmeddelande att de kommer ha mycket svårt att samarbeta med partier som på riksplan stödjer sig på Sverigedemokraterna. Om MP skulle lämna den blågröna alliansen i Växjö skulle det äventyra styret i Växjö och ge SD en vågmästarroll.

Miljöpartiet skriver att partiet ”bävar inför möjligheten att SD kan få ett reellt inflytande över svensk politik. MP är en röst för medmänsklighet, mot rasism och främlingsfientlighet och risken finns att flera partier i riksdagen nu söker stöd hos SD. Det vore olyckligt.”

MP skriver vidare ”På lokalt plan i Växjö kommun kommer MP Växjö ha mycket svårt att samarbeta med partier som på riksplanet stödjer sig på SD, om det ens är möjligt”.

”Det som händer på riksplan påverkar oss lokalt”

När SVT Nyheter Småland pratar med Magnus P. Wåhlin ordförande för Miljöpartiet i Växjö förklarar han vad partiet menar.

– Det handlar om utifall partier tar ett aktivt stöd av SD för att bilda en regering. Vi upplever att partierna i Växjö är tydliga, men vad som händer på riksplan påverkar ju så klart hur vi lokalt ska samarbeta.

Men varför går ni ut med det här pressmeddelandet?

– Det är ett sätt att säga till våra medlemmar och de som röstat på oss att det är det här vi står för. Vi gör inte avkall på vår ideologiska hållning.

Oklart om MP ska ingå i de blågröna

Miljöpartiet i Växjö kommer att hålla ett medlemsmöte på söndag för att diskutera om partiet ska fortsätta att ingå i de blågröna i Växjö tillsammans med M, KD, L och C. Samarbete har fungerat väl enligt Magnus P. Wåhlin. Men trots det är ett fortsatt lagarbete inte självklart.

– Man kan inte utgå från det. Vi går till val som Miljöpartiet- punkt. Och vi har samarbetat med både Socialdemokraterna och alliansen tidigare. Vi för gärna samtal med alla som är invalda i kommunfullmäktige om hur Växjö ska styras, utom SD. Men hur kommunen ska styras kan vi inte säga idag, säger han.

SD vågmästare om MP lämnar

Mandatfördelningen i Växjö kommun efter det här valet är följande: S och V har 24 mandat. M, KD, L och C har tillsammans 29 mandat av fullmäktiges 61. Utan MP:s tre mandat har de blågröna inte majoritet. Då blir SD vågmästare.

– Det här kommer att bli svårt. Det är ingen lätt diskussion varken lokalt eller nationellt men det är klart att det som sker där påverkar ju oss här. Men vi vill tydliggöra vår grundhållning. Hittills har det funnits en majoritet för de blågröna i Växjö men nu är det en ny mandatperiod och allt ställs på ända och allt måste diskuteras, säger Magnus P. Wåhlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Småland

Mer i ämnet