Klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin (MP) ställs söndag kväll till svars i SVT:s partiledarutfrågning. Foto: Jessica Gow/TT

Mycket på spel för Lövin (MP)

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

”Det har många gånger varit plågsamt att ta del av tråkiga nyheter om vårt parti genom media”, skrev ett miljöpartistiskt kommunalråd i sitt julbrev till medlemmarna häromåret. En uppfattning som många medlemmar har känt under denna mandatperiod.

Pontus Mattsson

politikreporter

Hälften av Miljöpartiets medlemmar hade i våras lämnat partiet under regeringsåren, 20 000 blev 10 000. Och bakslagen har varit många:

  •  Försäljningen av Vattenfalls brunkolsgruvor (MP gick till val på att de inte skulle säljas).  
  •  Byggandet av motorleden Förbifart Stockholm och fortsatt flyg på Bromma flygplats (MP gick till val på att detta skulle stoppas).  
  •  En skärpt flyktingpolitik (MP gick till val på att aldrig göra det svårare att få stanna i Sverige).
Val 2018 – #dinröst

Inre kris

Lägg därtill en svår inre kris i partiet orsakad av bostadsminister Mehmet Kaplans relationer med turkiska extremister och andra förtroendevalda män som inte tar kvinnor i hand. Kaplan fick avgå och i förlängningen också språkröret och vice statsminister Åsa Romson.

Fyra riksdagsledamöter har under mandatperioden också öppet protesterat mot partiets agerande i regeringen och deltog under lång tid inte i MP-gruppens arbete i riksdagen utan gick sin egen väg i många frågor. Ett mycket ovanligt sätt att agera i den svenska riksdagen.

Går tillbaka till rötterna

Men ju närmare valet vi kommit, desto färre har de öppna striderna blivit. Ambitionen för Miljöpartiet är nu att gå tillbaka till rötterna och lägga allt krut på miljöfrågan, den fråga där partiet har som störst förtroende hos väljarna.

Enligt Novus augusti-mätning tycker 29 procent att MP har den bästa miljöpolitiken. Näst högst förtroende har partiet i skolfrågan – där endast tre procent som tycker att MP är bäst.

Isabella Lövin kommer därför att i kväll försöka göra allt för att visa att det är Miljöpartiet som är garanten för en grön politik också efter valet. Hon lär vara noga med att visa vad det är för skillnad som partiet kan göra.

Mycket på spel för Lövin

För henne själv är det mycket som står på spel. Det är hennes första valrörelse som språkrör. Fram till 2009 var hon journalist när hon ställde upp för MP i valet till EU-parlamentet. Hon blev invald och efter fem år i Bryssel blev hon biståndsminister 2014 och två år senare blev hon språkrör och klimatminister efter att Åsa Romson tvingats bort.

Enligt Novus augustimätning är hon den partiledare som har lägst förtroende av alla partiledare. 12 procent har förtroende för henne, i jämförelse med 35 procent för den med högst förtroende Moderaternas Ulf Kristersson. Och ingen tröst finns att hämta i att det andra språkröret, Gustav Fridolin, har nästan lika låga förtroendesiffror, 13 procent.

Fokus på klimatet

I brist på populära språkrör koncentrerar sig nu partiet på sakfrågan, klimatet. ”NU-klimatet kan inte vänta” lyder det uppfordrande budskapet på valaffischerna.

Och NU – är det dags för Isabella Lövin att ställas till svars i SVT:s partiledarutfrågning.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet