Anna Johansson, ordförande i Centerpartiet i Tingsryds kommun.

C tappade i Tingsryd trots positiv rikstrend

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Centern varit i opposition i Tingsryd under mandatperioden och att partiet har en positiv rikstrend gick partiet bakåt med ett mandat.

Statsvetaren Erik Wångmar på Linnéuniversitetet säger att Centerns resultat i Tingsryd är bland det som förvånar honom mest i kommunerna i hela Kronobergs län.

– Nu kan de komma till makten ändå eftersom M och S sagt att de inte ska samarbeta mer. Men det är en gåta, säger Erik Wångmar till SVT Nyheter Småland.

Val 2018 Småland

Under den gångna mandatperioden har S och M samregerat men samarbetet sprack strax före valet.

Foto: Press

Hade hoppats på större vinst

Centerns förstanamn på listan i Tingsryd, Anna Johansson, säger att det varit en bra valrörelse och kampanj, men konstaterar att de inte fått den utdelning de hoppats på.

– Troligtvis har de frågor vi lyft fram som viktiga – som bibliotek, enskilda vägar, skolskjuts och ekonomin – inte varit lika viktiga för kommuninvånarna. Vårt arbete har inte gett den utdelning vi hade kunnat tro, men vi är fortfarande det andra största partiet, säger hon.

SD framåt

Sveriedemokraterna gick däremot framåt med ett mandat i Tingsryd, och Erik Wångmar tolkar det samlade valresultatet som ett tecken på att SD har tagit väljare på landsbygden.

– Detta trots att de har varit helt under isen under mandatperioden. Folk verkar inte bry sig om vad de gör i kommunerna, det tycker jag mig se på fler ställen som i exempelvis Nybro där de också gick framåt, säger Erik Wångmar.

Förhandlingsbordet väntar

För Centern inväntar förhandlingsgruppen sluträkningen på onsdag innan samtal inleds med andra partier om nya konstellationer. Anna Johansson är dock tydlig med att ett samarbete mellan C och SD inte är aktuellt.

– Vi är varandras motpoler vad gäller ideologiska ståndpunkter, så det blir svårt. Men för övriga partier står vår dörr öppen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet