Foto: Fredrik Sandberg / TT
Val 2018

Här är man nöjd med polisens närvaro: ”Vi har ett bra samarbete”

Publicerad

17 av Kalmar- och Kronoberg läns 20 kommuner anser att polisnärvaron inte är tillräcklig. Ljungby, Älmhult och Tingsryds kommuner är de som är nöjda med bemanningen. – Vi har fått en avsevärd förbättring, säger Eva Ballovarre (S), kommunalråd i Älmhult.

Politiker och tjänstemän i respektive kommun har svarat på frågan om polisnärvaron upplevs som tillräcklig eller otillräcklig, och om närvaron förändrats efter polisens omorganistation 2015.

– För oss har det skett en avsevärd förbättring sedan polisen fick en ny organisation, säger Ljungby kommuns säkerhetssamordnare Carina Karlund.

Fler resurser efter omorganiseringen

Sedan drygt tre år tillbaka är Ljungby, Markaryd och Älmhult tillsammans med Osby ett polisområde i sydvästra Götaland. Eva Ballovarre (S), kommunalråd i Älmhult, menar att kommunen är en av dem som gått vinnande ur omorganiseringen.

– Vi har ett bra samarbete med polisen sedan 2015 och har fått en avsevärd förbättring och fler resurser, säger Eva Ballovarre.

Den 24 september sker fler förändringar inom polisorganisationen, och Ljungby, Markaryd och Älmhult kommer då att byta område till sydöstra Götaland för att Kronobergs län ska hållas ihop.

– Vi hoppas att samarbetet kommer att hänga i, säger Eva Ballovarre.

Tingsryd har kvar sin lokala polisstation

I Tingsryd pekar kommunalrådet Mikael Jeansson (S) på flera orsaker till att närvaron anses tillräcklig. Dels har man fått behålla sin lokala polisstation, och i Ryd håller ett mobilt poliskontor öppet en förmiddag varannan vecka.

– Man ska inte underskatta den psykologiska påverkan detta innebär. Det har varit perioder när vi upplevt att resurserna koncentreras till Växjö, av förklarliga skäl. Närvaron kan alltid bli bättre här men det är ändå en generell bedömning jag gör, säger Mikael Jeansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Brott och straff

Mer i ämnet