Foto: SVT

Nu kan du börja förtidsrösta

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag är det möjligt att rösta i valet. Det är förtidsröstningen som öppnar upp runt om i länet. Varje kommun måste från och med idag ha minst en plats som erbjuder förtidsröstning men de flesta kommuner erbjuder betydligt fler platser.

Det är drygt två veckor kvar till valet den 9 september men redanfrån och med den 22 augusti är det fritt fram att rösta för den som vill förtidsrösta. I länet finns drygt 70 platser för den som vill rösta i förtid men man måste inte rösta där man är folkbokförd, när det gäller förtidsröstning kan man göra det var som helst i landet.

Många förtidsröstar

På biblioteket i Vaggeryd hängde ett par förtidsröstare på låset i morse och sedan har det varit en strid ström av röstare.

Val 2018 – #dinröst

– Det har väl varit ett 30-tal här och röstat och då är ju inte dagen slut, berättade Berit Nord vid 14-tiden.

Vid förra valet var det cirka 30 procent av Vaggerydsborna som valda att förtidsrösta.

Kristian Åby hade kommit till biblioteket i Vaggeryd för att förtidsrösta.

– Jag flyttar till Umeå för att studera och är inte här på valdagen. Eftersom jag är uppvuxen här vill jag ändå vara med och påverka vad som händer i kommunen, därför är det jättebra att det går att förtidsrösta.

Röstkort och ID

För att förtidsrösta måste du ha med dig ditt röstkort och en gällande id-handling. Om du inte har någon id-handling kan du låta någon annan person intyga din identitet. Den person som intygar måste då  på plats visa en giltig id-handling.

En detalj att tänka på är att om du röstar i en annan kommun än din egna kan du behöva ta med egna röstkort från din kommun.

Här kan du se var du kan förtidsrösta i länet.

Antal vallokaler för förtidsröstning

Aneby             1

Eksjö               5

Gislaved           6

Gnosjö             3

Habo                3

Jönköping        21

Mullsjö              4

Nässjö              6

Sävsjö              5

Tranås              2

Vaggeryd          6

Vetlanda           10

Värnamo          4

Total                 76

Källa: val.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet