De förseglade kassarna med valsedlar från vallokalerna öppnas nu på länsstyrelsen och kontrolleras. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Nu räknas rösterna som kan avgöra valet

Uppdaterad
Publicerad

Det ovanligt jämna valet gör att den slutliga rösträkningen kan bli helt avgörande för både partier och personvalskandidater.

I Örebro ligger just nu Örebropartiet precis över den nya treprocentspärren.

– Det är klart som fan att det är nervöst, säger partiledaren Markus Allard (ÖP).

Alla valsedlar från vallokalerna i Örebro län har under natten och dagen transporterats till Länsstyrelsen. Där kontrollräknas de nu.

Det kommer att bli skillnader mot det preliminära valresultatet från valnatten, eftersom det både kommer att räknas sena, tidigare oräknade förtidsröster och göras nya bedömningar av ogiltiga valsedlar.

Val 2018 – #dinröst

Kommunval färdigräknat nästa vecka

– Det är en strid på kniven om nästan varje mandat. Både i riksdagen och i olika kommuner och kanske till och med mellan olika personer, säger Sten Renglin, presschef på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen hoppas att riksdagsrösterna är färdigräknade på torsdag och länets kommuner nästa vecka. Även alla personkryss ska kontrolleras.

Nu kontrolleras alla röster på Länsstyrelsen i Örebro. Erfarenheten från tidigare val är att många av de röster som har underkänts på valnatten kommer att godkännas efter en mer grundlig kontroll. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Örebropartiet strax över spärren

För vissa partier är nu varje röst viktig. Örebropartiet ligger precis över den treprocentspärr som har införts i större kommuner för att minska antalet småpartier i kommunfullmäktige. Lyckas de hålla sig över tre procent av rösterna kan de för första gången komma in i fullmäktige och få två platser.

Markus Allard (ÖP), partiledare Foto: Johan Pisoni / SVT

– Jag kan ju inte göra någonting. Jag kan ju inte gå och jaga väljare längre. Det kanske är skönt för örebroarna, men jag får ju bara sitta och vänta nu, säger partiledaren Markus Allard (ÖP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet