Foto: SVT

”Viktigt med stabil majoritet”

Uppdaterad
Publicerad

62 dagar efter valet står det klart vilka som ska styra Region Västernorrland de kommande fyra åren. En koalition över blockgränserna presenterades på tisdagen i Härnösand.

Efter långa förhandlingar står det nu klart att en koalition bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna tar över styret av regionen.

Under en presskonferens på tisdagen presenterades de tre partierna vilken politik de kommer att föra och vilka politiker som kommer att ha vilka poster.

Satsning på primärvården

”Region Västernorrland står inför stora utmaningar”, så inleds den avsiktsförklaring som majoritetspartierna Moderaterna, Liberalerna och Socialdemokraterna enats om inför de kommande fyra åren.

Avsiktsförklaringen innehåller ett löfte om att primärvården ska prioriteras. Den är underfinansierad, det är de tre partierna överens om.

– Det är ju en nationell fråga att stärka upp primärvården, det är ju den vård vi har närmast och kan avlasta specialistvården, säger Glenn Nordlund som också utsetts till regionstyrelsens ordförande och regionråd.

Vice regionråd blir Nordlunds partikamrat Sara Nylund från Härnösand.

Sollefteå kan få akutkirurgi på dagtid

Länet ska ha tre sjukhus med akutmottagning, men samtidigt vill man pröva frågan om akutkirurgi dagtid i Sollefteå. De tre partierna menar också att cytostatikabehandling mot cancer också ska ges på Sollefteå sjukhus.

Frågan om Sollefteå BB och akutkirurgin på sjukhuset har varit en vattendelare mellan partierna i årets val. De tre partier som nu har majoritet i regionen har det gemensamt att de inte lovat att öppna BB i Sollefteå igen.

Frågan är om Sollefteåkampanjen kommer att nöja sig med beskedet att akutkirurgin dagtid ska se över. Om BB-frågan sägs inget i avsiktsförklaringen vilket ska ses som att man vill få bort frågan från bordet.

Från Sollefteåkampanjens sida uttalade sig under dagen Nils-Gunnar Molin som menade att de kan fortsätta ockupationen till nästa val. Lena Asplund som kommer från Sollefteå betonar att hennes mandat är att företräda hela regionen.

– Jag är regionpolitiker jag ser till hela regionen till alla invånares sjukvård då måste man se till allt inte bara Sollefteå. Vi har en ambition att göra någonting med Sollefteå sjukhus, absolut, men det är så mycket större än det. Tar vi inte tag i ekonomin då kommer vi att få problem på andra ställen också. Man måste förstå att det här är väldigt stort det är väldigt komplext och vi har ett ansvar för alla invånare, säger Lena Asplund (M) som nu utsetts till ordförande i Hälso och sjukvårdsnämnden.

Minska beroendet av hyrpersonal

Det största problemen för sjukhusen är kostnader för inhyrd personal som 2017 närmade sig en halv miljard. Lösningen är enligt Lena Asplund (M) att Region Västernorrland ska börja lyssna på personalen och bli en bra arbetsgivare.

Digital vård

Ingeborg Wiksten (L) blir ordförande i vårdvalsutskottet. Hennes parti har drivit frågorna om förstärkt primärvård och den nya digitala sjukvården, ett abstrakt begrepp som de nu vill göra verkstad av. Man vill se en utbyggnad och en digital vårdcentral i Västernorrland redan under mandatperioden.

– Det är min absoluta förhoppning och kombinerat då med att använda den nya digitala tekniken. Vi ska komma ihåg att Sundsvall är en av Sveriges största IT-städer, som har fått den nya digitaliseringsmyndigheten, här finns det ju fantastiska möjligheter att koppla ihop den nya tekniken med mer vård nära så att patienter som bor långt ifrån sjukhus kan få vård hemma i sjuksängen, säger Wiksten.

Lokalt ledarskap

Den omdebatterade länsklinikorganisationen behålls, men ska ses över, skriver partierna. Samtidigt vill man stärka det lokala ledarskapet på sjukhusen.

Stora underskott

Det stora spöket för de tre partierna som nu tar över styret är ändå de stora underskotten för sjukhusen, 270 miljoner i år och prognosticerat till 300 miljoner nästa år. Inte minst den gamla surdegen som stavas stafettpersonal kommer att ge politikerna fortsatt kraftig huvudvärk. Hur man ska komma tillrätta med ekonomin gavs inga riktigt konkreta besked utom på en punkt. Det blir ingen skattehöjning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västernorrland

Mer i ämnet