• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

Shukrullah Amiri, studiehandledare på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna, och Daniel Yusufi, elev på Fordonsprogrammet på Rekarnegymnasiet. Foto: SVT
Val 2018

Nyanländ elev: ”Man måste kämpa i skolan”

Publicerad

Rekarnegymnasiet i Eskilstuna är en av gymnasieskolorna som tagit emot många nyanlända elever. En stor utmaning för dem är att lära sig svenska på språkintroduktionsprogrammet med enbart elever från andra länder.

Daniel Yusufi och Tayba Ahsan Timor kom till Eskilstuna från Afghanistan 2015. De har läst språkintroduktion på Rekarnegymnasiet och Daniel Yusufi har även hunnit börja på fordonsprogrammet. För hans del har det gått snabbt att lära sig det nya språket då han bor hos en svensk familj.

– Samtidigt har jag haft god hjälp av skolan och mina kompisar, säger han.

Pratar sällan svenska

Tayba Ahsan Timor går fortfarande på språkintroduktionsprogrammet och har många kompisar från andra länder. Men hon önskar att det skulle vara enklare att träffa svenska elever för att få öva på språket.

– Jag är inte så social och pratar inte så mycket svenska, men jag har försökt träna genom att skriva och läsa, säger hon.

Hör i klippet ovan vad Daniel Yusufi och Tayba Ashan Timor tycker är viktigast att tänka på som nyanländ elev i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet