Patrik Isestad är kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamns kommun. Foto: SVT

Maktskifte kan bli aktuellt i Nynäshamn

Uppdaterad
Publicerad

I Nynäshamn har de senaste åren den ovanliga konstellationen S, L och MP styrt. När det preliminära valresultatet presenterats visar det sig att alla tre partierna förlorar röstandelar. Nu talar mycket för att det blir maktskifte i kommunen.
– Hamnar vi i opposition kommer vi att skapa en strategi för det, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Isestad (S).

Redan innan valdagen hade Liberalerna, som styrt ihop med Miljöpartiet och Socialdemokraterna i Nynäshamn, gjort klart att de kommer försöka styra ihop med alliansen.

– Det har fungerat bra ihop med S och MP men det är medlemmarna som har fått bestämma, förklarar Daniel Adborn (L).

Harry Bouveng (M) tror på maktskifte och vill leda Nynäshamns kommun kommande mandatperiod.

För att få majoritet i Nynäshamn krävs 21 mandat i kommunfullmäktige. I kommunvalet fick alliansen 16 mandat. De rödgröna fick i sin tur 14 mandat. Resterande gick till SD (6 mandat), Pensionärspartiet i Nynäshamns kommun (1 mandat) och Sorundanet Nynäshamns kommunparti  (4 mandat).

 – Socialdemokraterna har styrt i 103 år i Nynäshamn, det hoppas vi sätta stopp för nu, säger oppositionsråd Harry Bouveng (M).

”Vad L ska få igenom är svårt att se”

Kommunstyrelsens ordförande, Patrik Isestad (S), menar att man inte är van vid att jobba inom den traditionella blockpolitiken.

– Det preliminära valresultatet ger ju bara en indikation på ett rörigt parlamentariskt läge i Nynäshamn. Vi är inte vana vid att jobba i blockpolitikens landskap men nu under den senaste valrörelsen signalerade alliansen att man vill återgå till den gamla ordningen.

Hur ser du på att Liberalerna vill samarbeta med alliansen?

– Innan valet tyckte jag att det var väldigt olyckligt att Liberalerna vill återgå till den gamla blockpolitiken. I Nynäshamn har dessa allianspartier inget gemensamt program, de gick till val på att vara en allians men utan någon gemensam politik. Liberalerna är en av de minsta partierna i allianssamarbetet, vad de ska få igenom i förhandlingar är svårt att se, säger Patrik Isestad (S).

M tror på maktskifte

Två dagar efter valdagen inväntar de partiföreträdare vi talat med ännu det slutliga valresultatet. Men alliansen har planerat för ett första möte och Harry Bouveng (M), som varit oppositionsråd de senaste åren, tror på ett maktskifte.

– Det borde bli maktskifte. Vi har sedan tidigare varit i kontakt med andra partier och det verkar väldigt positivt, säger han.

Patrik Isestad (S) menar att det är för tidigt att uttala sig om ett eventuellt maktskifte.

– Jag har inte gjort en handlingsplan för att vara i opposition, däremot har vi en handlingsplan för hur vi ska förhandla och ta oss fram. Hamnar vi i opposition kommer vi att skapa en strategi för det, säger han.

”Vi är vana att ha dörrar öppna åt alla håll”

Enligt Patrik Isestad (S) är man öppen för att diskutera hur man ska skapa ett starkt styre för Nynäshamn med samtliga partier i kommunen förutom Sverigedemokraterna.

– Socialdemokraterna i den här kommunen har förhandlat i över 16 år, vi vet att vi kommer få backa på flera frågor och vinna på andra. Vi är vana att ha öppna dörrar åt alla håll, även blåa partier, men SD är ett ytterlighetsparti som vi inte kommer att diskutera med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Stockholm

Mer i ämnet