Joahn Augustsson (S) ordförande i utbildningsnämnden i Nynäshamn tror att man kan vända den negativa trenden genom bättre arbetsmiljö. Foto: Nynäshamns kommun/TT

Nynäshamn har svårast att locka behöriga lärare

Uppdaterad
Publicerad

Förra läsåret minskade andelen behöriga lärare i nästan hälften av Stockholm läns kommuner. Svårast att hitta lärare med rätt utbildning verkar vara Nynäshamn. Där hade endast 55 procent av lärarna behörighet.

– Vi har mycket att jobba med, säger utbildningsnämndens ordförande Johan Augustsson (S).

För att få en fast anställning och sätta betyg på elever krävs att man har behörighet och fått sin lärarlegitimation. Reformen genomfördes 2011 men trots att det nu gått sju år är det fortfarande stora delar av lärarkåren i Stockholm som saknar behörighet i de ämnen som de undervisar.

Färre behöriga lärare i många kommuner

I elva av länets 26 kommuner sjönk andelen behöriga lärare förra läsåret jämfört med året innan. Den kommunen som tycks ha svårast att locka behöriga lärare till sig är Nynäshamn. Där var endast 55,6 procent av lärarna behöriga. Dessutom en försämring jämfört med två år innan.

Val 2018 – #dinröst

– Vi ligger i utkanten av en storstadsregion. Där pendlingen från Nynäshamn är lättare än till Nynäshamn på mornarna. Vi har även arbetat med lönen så att den ligger bra i jämförelse med andra kommer runt omkring oss, säger Johan Augustsson (S).

Lönelyftet tycks inte räcka

I Nynäshamn menar man att man satsat på att höja lönerna för lärarna. När facktidningen Skolvärlden förra året rankade landets kommuner kom Nynäshamn på plats 17 när det kommer till medellön. Utmaningen för kommunen är dock att de 16 som hamnar framför Nynäshamn ligger alla i Stockholms län.

– Det vi behöver arbeta med nu är arbetsmiljön. Att den är så bra så att lärare söker sig till vår kommun och att man trivs med sin arbetsplats.

Vad är det för fel på arbetsmiljön idag?

– Nej, det är egentligen inget fel på arbetsmiljön. Men vi behöver hitta andra lösngingar. Vi behöver se över lärarnas administration, kanske titta på tvålärarsystemet.

”Egentligen vet man ingenting”

Harry Bouveng (M) är oppositionsråd i Nynäshamn. Han menar att man tidigare inte planerat för framtiden över huvud taget.

– Vi har ingen plan för hur man ska bygga och underhålla våra skolor. Egentligen vet man ingenting. Det är ett lappande och lagande. Och då hjälper det inte att man höjer lönerna, säger han.

Att man skyller på avståndet till Stockholm, vad tänker du om det?

-  Det håller inte, se på Strängnäs till exempel, där har man inga svårigheter att hitta lärare och ligger långt från Stockholm. Det gäller att vara en attraktiv arbetsgivare.

Andel behöriga lärare läsåret 2016/2017

Nynäshamn – 55,6%

Södertälje – 58,1

Haninge – 59,5

Botkyrka – 59,7

Upplands Väsby – 63,8

Nykvarn – 64,3

Upplands-Bro – 64,4

Lidingö – 65,4

Österåker – 65,7

Järfälla – 66,4

Sigtuna – 66,5

Tyresö – 66,8

Sundbyberg – 67

Ekerö – 68,2

Norrtälje – 68,8

Värmdö – 68,8

Sollentuna – 68,9

Täby – 70,1

Vallentuna – 70,2

Solna – 70,8

Huddinge – 70,9

Stockholm – 72,7

Salem – 73

Nacka – 74,7

Vaxholm – 74,8

Danderyd – 79,9

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet