MP, KD, S, C och L bildar allians i Botkyrka kommun. Foto: SVT

Nytt blocköverskridande styre i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Efter att de rödgröna partierna i Botkyrka förlorade majoriteten har nu en ny konstellation presenterats. Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna kommer de kommande fyra åren att styra kommunen.

Efter snart tre veckors förhandlingar och samtal har man som en av de första kommunerna i Stockholms län kommit överens om styret i Botkyrka. Tidigare styrde S, MP och V. Men nu har MP, KD, S, C och L gått ihop i en ny allians. Tillsammans samlar man 38 mandat vilket är precis så mycket som behövs för att få egen majoritet i kommunfullmäktige.

Vänsterpartiet lämnas utanför

– Det här styret ger en stabil majoritet och det är botkyrkaborna värda. Vi ser också att vi har många politiska frågor där vi snabbt kan bli överens. En av de är ökad valfrihet inom äldreomsorgen, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S).

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet förlorade runt fem procentenheter av sina röster i valet. Tullingepartiet och Sverigedemokraterna blev de största vinnarna men båda partierna hålls utanför styret i kommunen. Även Vänsterpartiet som tidigare styrt kommunen lämnas utanför.

”Komplicerat parlamentariskt läge”

– Liberalerna samarbetar inte med Sd och V så vi är rätt nöjda med att sätta Vänsterpartiet i opposittion, säger gruppledaren Lars Johansson (L).

Fredagen innan valet kom Uppdrag granskning med avslöjandet om att en högt uppsatt miljöpartist erbjudit Moderaterna 3 000 röster mot att man skulle få bygga en ny moské. Nyheten fick stort genomslag och miljöpartisten fick lämna partiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet