Sittande kommunstyrelseordföranden Gunilla Ingemyr (C) och Socialdemokraternas ordförande Tobias Eriksson (S) Foto: SVT

Nytt styre i Sunne

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet och Socialdemokraterna bildar ny majoritet i Sunne. Tillsammans får de båda partierna majoritet i kommunfullmäktige, något som de hoppas ska leda till politisk stabilitet i den kommun som präglats av motsatsen den gångna mandatperioden. 

Den valtekniska samverkan som Sunnes socialdemokrater och centerpartister nu ingår presenterades under en presskonferens i Sunnes kommunhus under måndagsförmiddagen. Den sittande kommunstyrelseordföranden, Gunilla Ingemyr (C) tryckte under presentationen på det faktum att de båda partierna tillsammans har 21 av totalt 41 mandat i kommunfullmäktige.

– Vi ska leverera politisk stabilitet och föra Sunne framåt. Vi har haft en bra dialog och känner att vi tillsammans har de bästa möjligheterna att föra saker och ting framåt, sade hon när presskonferensen inleddes.

Val 2018 – #dinröst

Socialdemokraternas ordförande Tobias Eriksson (S) deltog också i presskonferensen.

– Vi har en samsyn om att det här är en bra lösning för att få politisk stabilitet och för de utmaningar som vi har framför oss i Sunne, säger han.

Att de båda politikerna trycker på behovet av politisk stabilitet är knappast överraskande, inte efter den gångna mandatperioden som präglats av politiska stridigheter och maktskifte.

Koalition föll

Efter valet 2014 ingick Socialdemokraterna ett valtekniskt samarbete med Hela Sunne, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men det styret hade ingen egen majoritet och höll inte längre än till 2016 då Socialdemokraterna och Hela Sunne inte längre kunde komma överens, bland annat i budgetfrågan. 

– Vi har en klar majoritet i styret nu men vi vill ändå ha en bra dialog med de övriga partierna, säger Gunilla Ingemyr (C).

Att Socialdemokraterna och Centerpartiet nu beslutat sig för att inte bara ingå valteknisk samverkan utan också regera tillsammans kommer att innebära att ledarskapet för kommunens arbete delas mellan de båda. Det är ännu inte bestämt om det kommer att bli två hel- eller deltidskommunalråd i kommunen. Men de båda partiföreträdarna ser fram mot att arbeta ihop.

– Det ska bli väldigt roligt, säger Tobias Eriksson (S).

Gunilla Ingemyr fyller i:

– Det känns som en nystart. Jag vet inte när Sunne hade en regering med en numerär majoritet i fullmäktige sist, säger hon.

Ekonomin utmanar

En av de tuffaste utmaningarna som Sunne står inför handlar om ekonomin. Kommunen är långt ifrån att klara tvåprocentsmålet för god ekonomisk hushållning, alltså att kommunen behöver få ett överskott motsvarande två procent av den totala budgeten.

– Det är en utmaning, säger Tobias Eriksson (S). 

Den budget som lades fram för 2019 ger ett överskott på 1, 2 miljoner kronor.  För att nå tvåprocentsmålet skulle kommunen behöva nå ett överskott om 16 miljoner kronor.

– Vi får sikta på ett enprocentsmål, säger Gunilla Ingemyr (C) som inte ser att kommunen har möjlighet att nå tvåprocentsmålet i närtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet