Ulrik Bergman, Moderaterna och Gunilla Berglund, Centerpartiet har olika uppfattning om hur personal ska lockas till tandvården. Foto: Privat/Centerpartiet
Val 2018

Oppositionen splittrad om tandvården

Publicerad

Något behöver göras när det gäller tandläkarbristen på landsbygden. Men medan Centerpartiet välkomnar socialdemokraternas förslag på lönepåslag för tandläkare så är Moderaterna helt emot den modellen.

– Prognosen för tandvården visar på ett minus på 12 miljoner, hur ska förslaget finansieras, frågar sig moderaternas man i tandvårdsnämnden, Ulrik Bergman.

Socialdemokraterna vill ge tandläkare som kan tänka sig att jobba delar av sin arbetstid på landsbygden 9000 kronor mer i lönekuvertet. Motsvarande summa för tandhygienister är 7000 kronor och för tandsköterskor 5000 kronor.

Löneutveckling för lojala

Men moderaterna vill i stället göra tandvården mer attraktiv genom att satsa på kompetensutveckling  och att lojal personal premieras med en god löneutveckling.

– Det finns betydande risker med förslaget där man kan skapa osämja inom yrkesgrupper som gör samma typ av arbete vilket inte gynnar en god arbetsplats. Riskerar vi istället att tappa personal inom tandvården på platser vi idag har god bemanning, undrar Bergman.

Positivt att något händer

Centerpartiet däremot välkomnar  förslaget. Partiet har tidigare lämnat förslag på liknande lösningar i tandvårdsnämnden.

– Det är positivt att det äntligen händer något och att man har tagit till sig av debatten i nämnden. Vi utgår för att det ryms inom budgeten, säger Gunilla Berglund (C), ledamot av tandvårdsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet