Markus Allard (ÖP), partiledare Foto: Johan Pisoni / SVT

Örebropartiet räknar med att bli stoppklossen i fullmäktige

Publicerad

Markus Allards Örebropartiet ser ut att få två röster i kommunfullmäktige efter valet 2018. Tillsammans med polisen Peter Springare ska han bland annat verka för stramare invandringspolitik och lägre politikerarvoden.

Två platser i fullmäktige kan låta som lite. Men för Örebropartiets ledare Markus Allard är det fullt tillräckligt för att göra skillnad.

– Kommuninvånarna kommer till exempel att märka det genom att vi kommer att agera som stoppkloss mot skrytbyggen som plåtäpplen på Vivallakullen och kulturkvarter, säger han till SVT Örebro. Även om vi inte fått så mycket uppmärksamhet i media för det så har vi redan påverkat partier som bland annat använt vår retorik i debatterna.

Val 2018 – #dinröst

Samma syn i vissa frågor

Som det ser ut kommer partiledaren själv och polisen Peter Springare att vara de som sitter på stolarna i fullmäktige. Trots att de kommer från två olika håll har lokalpolitiken varit det som fått dem att slå sig ihop.

– Vi träffades och började prata och upptäckte snabbt att vi hade samma syn i vissa lokala politiska frågor.

Alldeles för få

Men att starta ett parti från start har varit slitsamt erkänner Markus Allard.

– Vi har varit alldeles för få som har kampanjat. Från sju till två personer vissa dagar. Själv sa jag upp mig i april för att jobba heltid med det här. Samtidigt har vi har fått många medlemsförfrågningar men inte hunnit ta tag i dem ännu.

Lägre politikerarvoden

En fråga som partiet gått till val på är sänkta politikerarvoden. Något som Markus Allard har som mål att driva igenom, trots att det kommer att drabba honom själv.

– Vi vill få ner ersättningen från 65 000 till den mer rimliga nivån på 30 000.

Mer om Markus Allard och Peter Springare

Markus Allard var tidigare distriktsordförande för Ung Vänster men uteslöts 2013 ur partiet efter att ha uttryckt sympatier för vänsterextrema Revolutionära fronten.

2014 startade han Örebropartiet som bland annat driver frågor om nolltaxa i kollektivtrafiken i hela länet, äldrevården tillbaka i kommunal regi och halvera politikerlönerna.

Partiet förespråkar också en skärpt invandringspolitik, språkkrav för rätt till ersättningar och bidrag och prioriteringar på att få in invandrarkvinnor på arbetsmarknaden.

Peter Springare gjorde sig 2017 känd efter inlägg i sociala medier där han beskrev sin verklighet på jobbet. Hur invandrare är kraftigt överrepresenterade, som både offer och misstänkta, i grova våldsbrottsutredningar.

Han skriver numer för högerpopulistiska nättidningen Nyheter Idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet