Oskar Njajta Östergren vill se mindre om Donald Trump och mer verklighetsnära nyhetsrapportering. Foto: SVT

Hör vad Sameföreningen vill se mer av

Uppdaterad
Publicerad

Vilka partier som är beredda att jobba för en sanningskommission var en av frågorna som kom upp när sameföreningen Vadtejen Saemiej Sijtje (VSS) på onsdagkvällen bjöd SVT till Tärnaby för att över en fika resonera om vilka frågor som man tycker är viktiga inför valet.

Filmaren Oskar Njajta Östergren som rest runt världen för att visa filmen Sameblod berättade om hur publik i andra länder varit förvånade över att Sverige inte haft nån sanningskommission som gått tillbaka för att kartlägga diskriminering och övergrepp mot samer.

– Jag skulle gärna se en debatt i SVT med företrädare från de olika partierna om bland annat den här frågan, säger Oskar.

Val 2018 – #dinröst

Svårt att hålla det samiska språket levande

En annan av medlemmarna i VSS, Anders Östergren berättade om svårigheterna med att hålla det samiska språket levande i skolor och förskolor. Han vill gärna inför valet ha svar på hur man konkret ska jobba för att språket inte ska dö ut.

SVT Västerbottens redaktör Nader Sedehi är nöjd med besöket och tyckte att det var många viktiga frågor som kom upp i samtalet vid den värmande brasan.

– Vi tar med oss dom här synpunkter när SVT nu ska planera vad man bevakar inför valet, säger han.

”Mindre rapportering om Donald Trump”

När det gäller SVTs och andra mediers bevakning av urfolksfrågor menar medlemmarna att det är för lite uppmärksamhet på riksnivå, ofta behandlas det som lokala frågor som inte lyfts i debatten.

– Jag vill se mindre rapportering om Donald Trump och mer om dom här frågorna, menar Oskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet