Jesper Ackinger, säkerhetsdirektör Stockholms stad. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT.

Otryggheten bland stockholmarna ökar

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste trygghetsmätningen visar att den upplevda otryggheten bland stockholmarna ökar. Inför höstens val har trygghetsfrågan blivit en av de viktigaste.

Vart tredje år genomför Stockholms stad en trygghetsmätning för att se hur människor upplever tryggheten i staden. Den senaste mätningen presenterades i höstas och den visar att den upplevda otryggheten ökar.

– Det är klart att vi måste ta det på största allvar. Vi måste fortsätta vårt långsiktiga arbete och öka insatserna för att öka stockholmarnas känsla av trygghet, säger Jesper Ackinger, säkerhetsdirektör i Stockholms stad.

Val 2018 – Brott och straff

Störst ökning i Spånga-Tensta

Känslan av otrygghet har ökat i hela Stockholm men siffran är högst i Rinkeby-Kista, Spånga-Testa, Hässelby-Vällingby och i Skärholmen. Den största ökningen har skett i Spånga-Tensta. Andelen som känner sig otrygga där har ökat från 13 till 23 procent sedan mätningen som gjordes 2014. 

Källa: Stockholms stad Foto: SVT Grafik

Att öka tryggheten handlar till exempel om att sätta upp övervakningskameror, att belysa mörka platser och se till att det är helt och rent.

– Om man går in i ett område där det är mycket trasiga gatumöbler och klotter så upplever man att otryggheten är högre, så det gäller att vi bygger bort sådant så fort som möjligt, säger Jesper Ackinger.

”Svårt att se effekt på så här kort tid”

Har ni kunnat se några resultat från de åtgärder ni har vidtagit?

– Det polisen gör handlar om att få bort människor från sin kriminella bana och se till att de blir straffade för sina brott. Det ger en betydligt snabbare effekt i samhället. Det som staden ansvarar för är det långsiktiga arbetet, att ha bra förskolor och skolor som ger bra förutsättningar. Det är svårt att se att det har gett effekt på så här kort tid.

När tror du att man kan börja se resultat?

– Jag hoppas att vi kan börja se resultat om ett par år, säger Jesper Ackinger.

Källa: Stockholms stad Foto: SVT Grafik

Ökar inte i relation till anmälda brott

Trygghetsmätningen visar att oron i Stockholms stad ökar i högre utsträckning, jämfört med både polisanmälda brott och upplevd utsatthet. Anmälda brott och upplevd utsatthet tycks därför inte ensamt förklara känslan av ökad otrygghet. 

– Det hänger inte riktigt ihop men vi måste ändå ta känslan av otryggheten på allvar.

Samtidigt ser vi att områdena där känslan av otrygghet är som högst har haft problem med exempelvis öppen droghandel och under 2017, när mätningen gjorde, skedde rekordmånga dödsskjutningar.

Men varför ökar otryggheten om antalet anmälda brott minskar?

– Jag tror att det hänger ihop med en samhällsdebatt där man fokuserar mer på brottslighet. Vi har ett helt annat medieklimat i dag än för fem-sex år sedan och vi har även har ett medieklimat där vi själva styr en del av innehållet, säger Jesper Ackinger.

Trygghetsmätningen

Tidigare mätningar har gjorts 2008, 2011 och 2014.

Enkäten har skickats till ett slumpmässigt urval av personer mellan 16 och 79 år som är mantalsskrivna i Stockholms stad.

Totalt har 17 669 personer svarat på enkäten, vilket är en svarsfrekvens på 55 procent och högre än vid mätningen 2014 (51 procent).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Brott och straff

Mer i ämnet