Lilian Andersson (till vänster) är handledare på övningsföretaget, och tycker att utbildningen gett resultat. Foto: SVT

Övningsföretag skulle hjälpa nyanlända i Södertälje – läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

På företaget Iris i Södertälje har arbetssökande kunnat jobba på övningsföretag. Nu har Arbetsförmedlingen valt att sluta upphandla tjänsten, vilket gör att den kommer att läggas ner från och med i sommar.

På det så kallade övningsföretaget i Södertälje får arbetssökande prova att jobba. Det innebär att man jobbar som på ett riktigt företag, men utan riktiga pengar och riktiga varor. Tanken är att arbetssökande som står långt ifrån att få ett jobb ska kunna öva och till exempel lära sig datorprogram.

Ingen ny upphandling

Men nu har Arbetsförmedlingen bestämt sig för att lägga ner utbildningen.

Val 2018 – #dinröst

– Genom våra prognoser och utifrån kartläggning av branschen ser vi att de administrativa utbildningar vi har haft inte behövs. Det finns inte ett marknadsbehov och därför har vi valt att inte upphandla dem igen, säger Petter Carolusson, enhetschef externa tjänster, Arbetsförmedlingen.

”Tragiskt”

Men Iris själva menar att det är en utbildning som fortfarande behövs.

– Vi tycker det är riktigt tragiskt för vi ser vad det ger för effekt. Vi har haft ett projekt med nyetablerade personer och deras svenskkunskaper har förändrats från noll till hundra och blivit bättre, säger Lilian Andersson, handledare på Iris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet