Filip Astvald polisanmäler Örebro kommun för brott mot vallagen. Foto: Kommunistiska partiet

Örebro kommun polisanmäls för brott mot vallagen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunistiska partiet polisanmäler Örebro kommun för brott mot vallagen. Det eftersom att alla valsedlar inte tas med av kommunens valmottagare som gör hembesök hos personer som av olika skäl inte själva kan ta sig till en vallokal.
– Formellt ser inte vi skillnad på den här vallokalen och andra, säger Filip Astvald, lokalt förstanamn på partiets valsedel.

En nyhet i årets riksdagsval är de ambulerande röstmottagarna som går hem till väljare som av olika skäl inte kan ta sig till röstlokaler, eller rösta via bud. Tidigare fanns möjligheten bara på valdagen, men nu även under förtidsröstningen.

Fick inte lämna in valsedlar

Men alla partiers valsedlar tas inte med ut av röstmottagare som gör hembesök, något Kommunistiska partiet i Örebro menar strider mot vallagen.

– Bakgrunden var att vi kontaktade kommunen och den ambulerande vallokalen för att lämna in våra valsedlar, precis som vi gör till alla vallokaler och tänkte att den skulle fungera på samma sätt. Så fick vi meddelandet att de bara tar emot riksdagspartiernas valsedlar plus Feministiskt initiativs. Det tror vi bryter mot vallagen, säger Filip Astvald, förstanamn på Kommunistiska partiets valsedel i Örebro.

Svårt att bära allt

På Örebro kommun förklarar man att det bland annat handlar om att göra det genomförbart för röstmottagarna att bära med sig allt material.

Men det är ingen giltig förklaring menar Filip Astvald.

– Vi har läst vallagen och där står det klart och tydligt att kandiderande partier skall kunna lämna in sina valsedlar till vallokaler.

Vill få saken prövad rättsligt

Nu väljer därför partiet lokalt att göra en polisanmälan. 

– Vi vill ju att valet skall gå schysst till. Vi har absolut inget emot att det finns en ambulerande vallokal för att fler ska kunna delta i valet, men det vi är emot är att alla inte behandlas på lika villkor. Formellt ser vi inte skillnad på den här vallokalen och andra, säger Filip Astvald.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet