Foto: SVT

Partierna i Borås oense om trygghetsvakter

Publicerad

Drygt hälften av tillfrågade boråsare i en Novusundersökning tycker att det behövs trygghetsvakter i staden, utöver de ordningspoliser som redan finns. Vi frågade partitopparna i Borås om de vill satsa på att anställa trygghetsvakter i kommunal regi.

Ida Legnemark (V):

Ida Legnemark (V) Foto: Borås Stad
Val 2018 Väst

– Nej, vi tycker att det är poliser som ska sköta detta snarare än ett vaktbolag. Jag är nöjd med det arbete som polisen gör, sedan kan man alltid önska mer resurser men då är det den frågan man ska driva. Polisen borgar för en rättssäkerhet som inte ett privat vaktbolag kan göra på samma sätt.

Kjell Hjalmarsson (MP):

Kjell Hjalmarsson (MP)

– Vi ser inget akut behov av det just nu utan jobbar vidare med cityvärdar och även stadsdelsvärdar i de utsatta områdena. Vi upplever att räcker med polisära närvaron. Cityvärdarna har inget vaktuppdrag men kan larma och vara ett vakande öga.

Ulf Olsson (S)

Ulf Olsson (S) Foto: SVT

Ja, vi är positiva till trygghetsvakter i centrala Borås som kan vara behjälplig med olika frågor, både som värd och som ordningsvakt. De ska inte ersätta polisen, men det ena behöver inte utesluta det andra. Trygghetsvakter kan vara ett komplement.

Niklas Arvidsson (KD)

Niklas Arvidsson (KD)

– Ja, vi är för det. Allianspartier vill göra centrum till ett paragraf 3-område. Kommunala ordningsvakter skulle då ges befogenhet att verka i centrum. På sikt skulle vi kunna tänka oss att göra fler områden till paragraf 3-områden. Område där boråsarna upplever trygghet.

Björn Qvarnström (SD)

Björn Qvarnström (SD). Foto: Privat

– I de tre senaste budgetarna har vi lagt fram detta som ett förslag. Vi har varit drivande i denna fråga. Det går ju inte att trolla fram poliser så snabbt, så fram tills vi fått tillräckligt många poliser så ser vi det här som ett alternativ. Vi är alltså positiva till detta.

Annette Carlson (M)

Annette Carlsson (M) Foto: Borås Stad

– Vi har inte sagt att kommunen ska anställa ordningsvakter, men vi har lagt ett initiativärende för att inleda dialog med polisen om man kan ha fler områden där ordningsvakter ges rätt att agera. Trygghetsvakter ska inte vara istället för polisen, utan ett komplement. Ordningsvakter på uteställen ska till exempel ha rätt att agera på hela gatan där de står.

Kerstin Hermansson (C)

Kerstin Hermansson (C)

– Det får bli en budgetfråga. Vi vill gärna jobba mer förebyggande i de områden som är särskilt utsatta. Det finns mycket trygghetsskapande man kan göra i ett område, skapa upplysta platser och säkra stråk. Man behöver jobba på många plan med trygghetsfrågor. Trygghetsfrågor löser inte allt.

Anna Svalander (L)

Anna Svalander (L)

– Liberalerna i Borås vill ha trygghetsvakter. Vi skulle vilja ha fler poliser i yttre tjänst men de kan vi inte trolla fram och under tiden de utbildas och blir fler behöver vi trygghetsvakter så att medborgarna känner sig trygga och fria. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet