Anna Mårtensson (L) har fått så många personkryss att hon på onsdagen låg jämsides med förstanamnet Emma Carlsson Löfdahl i kampen om Liberalernas riksdagsplats. Foto: Bosse Carlqvist/SVT
Val 2018

Personvalet en rysare för L i Jönköpings län

Publicerad

Just nu räknas personkryssen på valsedlarna – och då kan partiernas prioriteringar av sina kandidater ändras. Och personvalet har utvecklat sig till en rysare när det gäller Liberalernas riksdagsmandat från Jönköpings län. Tredjenamnet Anna Mårtensson har gjort en intensiv personvalskampanj och skulle kunna kryssa sig förbi förstanamnet Emma Carlsson Löfdahl.

Anna Mårtensson är till vardags åklagare i Jönköping, men också liberal politiker, som fört en intensiv och emellanåt spektakulär personvalskampanj. Kanske kryssar hon sig nu förbi förstanamnet Emma Carlsson Löfdahl.

Någon liknande jämn personvalsstrid om riksdagsmandat återfinns inte riktigt inom andra partier i länet.

Partitoppar toppar

I flera partier toppas de lokala listorna av partitoppar på riksnivå. Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson står till exempel före personvalskampanjande Andreas Carlsson från Mullsjö. Detsamma gäller Sverigedemokraterna – partitoppar högst på lokala listor här. Men partitopparna i dessa partier finns på många länslistor och kan bara komma in på ett ställe -  så de lokala namnen har god chans.

Emma Carlsson Löfdahl (L).

Fem procent kryss krävs för att partiernas egna listor ska frångås. Under torsdagsmorgonen, när 80 procent av personvalsrösterna räknats, är det väldigt jämnt mellan Emma Carlsson Löfdahl och Anna Mårtensson. Siffrorna pendlar fram och tillbaka i takt med att personrösterna räknas. Resultatet väntas vara klart under torsdagseftermiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet