Arkivbild. Foto: TT

Perstorps framtid kliver fram

Uppdaterad
Publicerad

Lokala partiet Perstorps framtid gör sitt bästa val någonsin. Med 30,6 procent av rösterna, en ökning med 5,7 procent, blir partiet störst i kommunen. Nu väntar förhandlingar med andra partier för att kunna bilda ett majoritetsstyre.

Partiet tog sig in i fullmäktige 2010 med nio mandat, ett resultat som förblev detsamma 2014. Tredje gången gillt blev det däremot valseger. Under söndagen blev Perstorps framtid störst i kommunen med 11 mandat.

– Vi har analyserat var vi varit svaga. Bland annat mot ungdomar har vi kört ett offensivt arbete, säger Torgny Lindau, ordförande för Perstorps framtid.

Val 2018 Skåne

”Vi stänger inga dörrar”

Han tror att deras fokus på att kommunpersonal ska ha rätt till heltid har varit bidragande att locka ungdomarna och att de har använt sociala medier för att nå ut med sitt budskap. Nu ska partiet besluta vilka de kan tänka sig att förhandla med för att axla ledarrollen i kommunen.

– Vi är villiga att förhandla med de som vill driva våra hjärtefrågor, vi stänger inga dörrar.

Partiets hjärtefrågor är bland annat äldreomsorg, trygghet och skola.

Tror inte på samarbete med SD

Även om Perstorps framtid inte stänger några dörrar ser partiet det som osannolikt att det skulle bli ett samarbete med SD.

– Det är i grund och botten en skild människosyn som gör det svårt, säger Torgny Lindau.

Ett parti som däremot ligger närmre till hands är Socialdemokraterna. Under måndagmorgonen var det också det enda parti som hört av sig och gratulerat.

De tre största partierna blir PF, S och SD med respektive 11, 8 och 7 mandat. Foto: SVT

– Vi ligger nära varandra och vi är positiva till blocköverskridande samarbete, speciellt om vi delar målet att jobba för Perstorps invånares bästa, säger Elisabeth Holmer som är ordförande för Socialdemokraterna i Perstorp.

Först och främst ska hon och partiet utvärdera sitt eget valresultat. Partiet gick från tio till åtta mandat. Något som hon säger var både oväntat och en besvikelse.

Under den gångna mandatperioden har Perstorp styrts av en koalition bestående av M, S, KD och C.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet