Anders Wiss är lokalpolisområdeschef i Kungsbacka. Foto: Kristian Åkergren/SVT
Val 2018

Kungsbacka-polisen: ”Vi är på stationen var tredje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Kungsbacka gör cirka 150 ingripanden på tågstationen och kring resecentrum varje år. Enligt den medborgardialog som polisen gör årligen upplevs platsen som otrygg av många kommuninvånare, något som lokalpolisområdeschefen Anders Wiss har förståelse för.

– Kungsbacka är i stort en jättebra och trygg kommun. Men ställer man följdfrågan om vad som är en otrygg plats så nämns innerstan och stationen. Den senare har återkommit i många år, säger Anders Wiss.

”Kameror skapar inte trygghet”

2017 gjorde polisen cirka 150 ingripanden på stationen. Ett trettiotal av dessa har inneburit stöldbrott och ett femtontal olika typer av våldsbrott.

– Vi är där var tredje dag. Folk upplever stationen som otrygg, vilket jag kan förstå. Det är mycket folk som rör sig här och möts. Och det kan emellanåt uppstå konflikter, säger han.

Skärmdump från Kungsbacka-polisens Medborgardialog 2017.

I våras kom politikerna överens om att det ska sättas upp övervakningskameror i gångtunneln under järnvägen med förhoppningen om att det ska påverka situationen. Men Anders Wiss tror inte det är rätt väg att gå.

– Min uppfattning är klar. Kameror skapar inte trygghet. De kan vara bra att ha om man vill se saker i efterhand i samband med att man klarar upp ett brott. Men de har ingen funktion när det händer saker just nu, säger han.

Belysning toppar som åtgärd

Istället tror Anders Wiss att fysiskt närvarande personer är betydligt mer effektivt.

– Polisen behöver vara här mer. Men även andra vuxna människor i form av exempelvis trygghetsvakter, ordningsvakter eller fältassistenter.

Skärmdump från Kungsbacka-polisens Medborgardialog 2017. Foto: Polisen

I medborgardialogen får kommuninvånarna dels svara på vad polisen kan göra men också vad kommunen kan göra för att förstärka tryggheten. När det gäller polisen så vinner ”fler poliser” och ”högre närvaro” överlägset.

På kommunsidan toppar ”beslysning”, ”ungdomsgårdar” och ”fältassistenter”. Övervakningskameror kommer på plats fyra och väktare på plats sju.

SVT rapporterade · Prata med oss, Kungsbacka!

 
God förmiddag! I dag fortsätter vi vår valturné genom Halland. Våra reportrar Nadya Norton och Linda LC Berntsson besöker i dag Hylte kommun för att prata med er väljare. Vilken del av kommunen tycker ni att de ska besöka?
09.59
Att tågen stannar i Knäred och Veinge! Nu!
10.03
En av valfrågorna i Laholm som vi belyser lite extra idag är frågan om förtätning, det vill säga hur Laholm ska växa. Hur tycker du att staden ska växa?
 
Såhär skriver Anita Persson på vår Facebook:
”Vore Helgerån bygga i denna Gamla fina stad!!!! Är den inte KULTURBEVARAD??? Äldre kan nog ta bussen från utkanten av stan till centrum! Bara det finns bussar!”
11.57
Vår reporter Linda träffade på Sven Berggren som passade på att förtidsrösta på Mellby center eftersom han ska resa till Norge.
Vår reporter Linda träffade på Sven Berggren som passade på att förtidsrösta på Mellby center eftersom han ska resa till Norge.
12.01
Mats Kankainen, Skummeslövsstrand berättar varför han valt att förtidsrösta:
- Det är skönt att få det gjort och så vet jag inte om jag är hemma på valdagen.
Fråga: Varför är det viktigt att rösta?
- Det är viktigt att få sin åsikt hörd och på något sätt hjälpa till.
Mats Kankainen, Skummeslövsstrand berättar varför han valt att förtidsrösta: - Det är skönt att få det gjort och så vet jag inte om jag är hemma på valdagen. Fråga: Varför är det viktigt att rösta? - Det är viktigt att få sin åsikt hörd och på något sätt hjälpa till.
13.13
Att kommun här långsikta plan för Laholms Fotboll Klubb och en ny anläggning. Glänninge park är för lite och behövs renovering. Bättre kommun hjälp förening att hitta ny plats så kummon kan bygga på glänninge park i framtiden (8år). Plus hopptornet på glänningesjö ska upp nästa år.
13.13
Inga bilar på stranden. Det är förskräckligt!
13.27
Inga bilar på stranden, terrängkörningslagen ska följas...
Begränsa invånarökning i Laholm, expansion ska inte vara ett mål.
13.27
Varför är det en valfråga att tåg ska stanna i knäred, kommer detta bekostas av resenärerna från knäred?
14.14
Lennart Johansson som är röstmottagare i Laholms kommun berättar om hur det går till när man förtidsröstar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Halland

Mer i ämnet