SVT Nyheter har frågat politikerna på Uppsalabänken vad de vill göra åt polisbristen i Uppsala län. Foto: TT

Polislösningar från ”Uppsalabänken”

Uppdaterad
Publicerad

Hur vill riksdagspolitikerna som sitter på ”Uppsalabänken”, som representerar Uppsala län, lösa polisbristen i region mitt? Vi ställde frågan och fick in den här svaren:

Maria Weimer, Liberalerna

Det måste bli ett drömjobb att bli polis igen.

Polislönen behöver höjas (i snitt med 4 000kr/mån) och avhoppade poliser måste lockas tillbaka. Andra myndigheter måste sköta mer, tillståndsprövning och passhantering behöver inte göras av polisen. Fler poliser behövs i yttre tjänst, omflyttning borde kunna ske snabbt. Liberalerna vill ge kommunerna en halv miljard för att anställa ordningsvakter så att den kostnaden inte behöver tas från kommunens budget. Så kan polisen avlastas och arbetsmiljön bli bättre. Det är självklart att landets ÖB är yrkesmilitär. Därför borde också högre polischefer ha polisiär bakgrund. Liberalerna är kritiska till akademisering av polisutbildningen.

Agneta Gille, Socialdemokraterna

S avsätter resurser i budgetar (höst och vår) för att nå 10 000 fler poliser. Polisen fick högre budget än de begärt i förhoppning att behålla och satsa på sina anställda. Parterna avgör lönen men vi ser till att det finns resurser för det. Nya o fler utbildningsplatser genom två nya polishögskolor. Fler civilt anställda som kan avlasta polisen.

I region Mitt arbetar man med att få poliser att komma tillbaka vilket har delvis givit resultat.

Niclas Malmberg, Miljöpartiet

Med de 200 mkr till polisen som vi sköt till i vårändringsbudgeten har vi totalt stärkt anslaget till polisen under planperioden med 7,3 miljarder kronor, vilket ger utrymme för att anställa fler poliser. Vi har också utökat antalet utbildningsplatser och stärkt rekryteringsmöjligheten, vilken tyvärr försvagades kraftigt under alliansens regeringsår.

Från Miljöpartiets sida vill vi att poliser som kan arbeta på fältet nära människor ska prioriteras vid nyrekryteringar.

Marta Obminska, Moderaterna

För att det ska bli fler poliser i region Mitt behövs en satsning på både poliser och civilanställda. Moderaterna föreslår 10 000 polisanställda i landet. Vår polissatsning är uppemot 6 miljarder kronor större än regeringens.

I Uppsala län skulle den innebära nya 350 polisanställda, varav 180 poliser och 170 civilanställda. Vi föreslår även en betald och reformerad polisutbildning med fler inriktningar, fler vägar till polisyrket, utbildning på fler orter och högre löner med i snitt 3 000 kronor per månad.

Soveig Zander, Centerpartiet

Centerpartiet vill satsa  9 miljarder mer än regeringen fram till 2020 på polisen och framförallt vill vi höja polisernas löner. (Det var den viktigaste frågan sa de när jag besökte Uppsala polisen och Enköping för 2 månader sedan.)

Vi har i vårbudgeten satsat 2,4 miljarder till på polisen. Det betyder 2000 nya poliser. För Uppsala län och Uppsala stads del innebär det att fler stannar i yrket då lönen höjs. Viktigt.

Polisnärvaro i hela länet och lokalt för att lösa småbrotten prioriteras. Det skapar trygghet med polisnärvaro.

En satsning på fler poliser innebär också de inte behöver vara ensamma i polisbilen utan alltid ska vara två.

Stärka genom att komplettera med ordningsvakter i Uppsala och att samarbetet med kommunens  socialförvaltningen, skola och polisen ska utvecklas och förstärkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet