Politik saknas för att snabbt stoppa utsläppen

Uppdaterad
Publicerad

Inget parti har idag den klimatpolitik som krävs för att klara Parisavtalets mål om mindre än två graders global uppvärmning. Däremot är politiska visioner viktiga för att sätta fart på frågan, menar Mikael Granberg, professor i statsvetenskap med inriktning på miljöfrågor.

Sommarens extrema värme och torka har fått klimatfrågan att segla upp som en av valets viktigaste. Örebro kommuns mål att vara klimatneutral till 2030, och miljöpartiets mål att kommunen ska vara klimatpositiv samma år är mycket ambitiösa, enligt Mikael Granberg – men svåra att nå.

– Det är teoretiskt möjligt att nå, och oerhört positivt att man driver de här frågorna. Det är så man kan förskjuta fokuset i politiken och i debatten, säger han.

Val 2018 Örebro

Målen räcker inte

Inte alla kommuner har så ambitiösa mål. Samtidigt räcker målen inte till. 

Har partierna den politik som behövs för att nå de utsläppsminskningar som krävs?

– Det enkla svaret är nej. Politik handlar ju om att få röster och hamna i en position där man kan utöva sin politik. I Sverige har vi många partier, och på lokalnivå ännu fler. Det gäller att hitta majoriteter och då blir det kompromisser.

– Närmast ligger Miljöpartiet, med mer radikala idéer och lösningar än övriga. Sedan finns det partier som i princip förnekar mänsklig påverkan och då blir det problem. Samtidigt har en del av de etablerade partierna ganska ljumma lösningar på klimatfrågan, som inte kommer räcka.

Kommunerna viktiga

Spelar det någon roll vad man gör lokalt, det här är ju en global fråga?

– Alla måste hjälpas åt, från individ till det globala. Och kommunerna i Sverige spelar stor roll eftersom de kan påverka människor från grundskolan till äldrevården och underlätta ett klimatvänligt beteende. 

Kan vi fortsätta leva på som idag?

– Nej, jag tror inte det. Vi måste fundera på hur vi skapar ett gott samhälle och vad det är. Hur ser kopplingen mellan tillväxt och naturen ut? Vi måste tänka om på många sätt. Jag tillhör de forskare som tror att det är jordklotet som sätter gränser, inte ekonomin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet